25.9 C
Zvornik
19. мај 2024.

Izbori u Doboju i Srebrenici 21. februara

Centralna izborna komisija BiH donijela je odluke o raspisivanju i održavanju ponovljenih lokalnih izbora u Doboju i Srebrenici.

Građani Doboja će za gradonačelnika i za odbornike u gradskoj Skupštini ponovo moći da glasaju u nedjelju, 21. februara 2021. Izbori se provode na osnovu istih kandidatskih listi.

Predsjednik CIK BiH Željko Bakalar rekao je da su dobili obavještenja iz Grada Doboja i Opštine Srebrenica u kojima piše da je lokalna vlast obezijedila svoj dio novca za nove izbore.

„Mi još nemamo informacija iz Ministarstva finansija BiH, kako bismo mogli da uputimo formalni zahtjev prema Savjetu ministara BiH“, rekao je Bakalar.

Isti dan 21. februara, građani Srebrenice ponovo izlaze na izbore za načelnika oppšine i za Skupštinu opštine.

Sjednica CIK-a je još u toku, a za odluke i raspisivanju ponovljenih izbora glasala su četiri prisutna člana CIK-a, od ukupno sedam. Dakle, većina za odluku već postoji.

Podsjećamo, 21. januara CIK je donio odluku da, zbog kršenja Izbornog zakona BiH, poništi izbore na većini biračkih mjesta u Doboju i Srebrenici. Sud BiH je 27. januara odbacio brojne žalbe na ovakvu odluku CIK-a.

Prema Izbornom zakonu BiH, ponovljeni izbori trebalo bi da se održe najkasnije 14 dana od pravosnažnosti odluke CIK-a o poništavanju izbora. Na izborima koji su poništeni u Srebrenici je za načelnika opštine najviše glasova osvojio aktuelni načelnik Mladen Grujičić, a u Doboju Boris Јerinić, koji je tu funkciju takođe obavljao i u prošlom mandatu.
 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se