10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Haljine i suknje iz Zvornika na francuskim ulicama – „Kristijan Lavis“ cjelokupnu proizvodnju izvozi na zapad

Francuske modne kuće već više od deset godina proizvode dobijaju direktno iz fabrike u Zvorniku. Firma „Kristijan Lavis“ počela je proizvodnju modne konfekcije 2001. godine i od tada 99% proizvedenog kapaciteta izveze u tu zapadnu zemlju.

Zavisno od toga šta je namijenjeno izvozu, i količina će varirati. Kako kaže u razgovoru za portal „eKapija.com“ vlasnik i direktor „Kristijan Lavis“-a Vidan Labudović, mjesečno izvezu od 2.500 do 5.000 tekstilnih komada.

-U našem asortimanu nalaze se jakne, kaputi, pantalone, haljine, suknje… Potvrda kvaliteta našeg rada je saradnja sa velikim imenima francuske mode – ističe Labudović.

A svi ti proizvodi idu za kompanije poput „Tara Jarmon“, „Antonelle“, „Vanesa Bruno“ itd. Kuća „Tara Jarmon“ kasnije modele iz zvorničke firme prodaje širom svijeta.

Labudović kaže da cjelokupan posao obavlja 50 radnika, većinom lokalno stanovništvo. Kao i većina tekstilnih kompanija suočava se sa nedostatkom kvalifikovane radne snage. Zbog toga vrše obuku radnika koji dobiju posao kod njih.

kristijan lavis 2 070714 tw630

-Cilj nam je da zadržimo postojeće partnere u Francuskoj, a naravno uvijek postoji mogućnost proširenja – kaže Labudović.

Inače, „Kristijan Lavis“ od 2007. nudi i transport za treća lica, uglavnom konfekcije u visećem stanju. Sve to ide u kamionima sa furgon nadogradnjom, najviše prema Francuskoj i zapadnoj Evropi. Posjeduju četiri kamiona sa nadogradnjom za transport konfekcije, kombi i dva mega šlepera.

Carine i bankarski krediti opterećuju privrednike

Kada je riječ o tekstilnoj industriji u Republici Srpskoj, ministarka porodice, omladine i sporta Nada Tešanović nedavno je ukazala na problem nedovoljno kvalifikovane radne snage i veliki broj bolovanja, posebno kada je riječ o radnicama.

Kao dodatni problem izvoznika u ovoj grani, Tešanović je ukazala na carine na uvoz repromaterijala i izvoz gotovih proizvoda, koji uz bankarske kredite sa visokom kamatnom stopom, ograničenim bilateralnim dozvolama za transport opterećuju privrednike.

Uprkos problematici, tekstilni sektor je od januara do marta ove godine zabilježio rast izvoza od 22% u odnosu na isti period u 2013. Za tri mjeseca 2014. izvoz je bio težak 260 mil KM.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se