VIJESTIZvornik

U Zvorniku sutra Liturgija, a nakon toga recital i poklon paketići

Sutra na Svetog Savu Sveta Liturgija počinje u 9 časova a zatim će biti upriličen recital o Svetom Savi.

Priložnici paketića su Mateo, Andrej, Filip i Anika (Danijel i Smiljana) Dragičević.

Svake godine 27. januara slavi se jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Sveti Sava ili Savindan, praznik posvećen najvećem srpskom svetitelju, zaštitniku škole, učitelja i đaka.

Srbi ga vijekovima vole i poštuju i vjeruju da predskazanja na njegov dan ukazuju kakva je godina pred nama. Vjeruje se da ovaj svetitelj može da umiri more i oluje kao i da stvori vodu iz kamena.

Postoji i verovanje da na Savindan ne treba nositi crveno, kao ni oštriti noževe, britve i druge alate. Ovo vjerovanje potiče iz starih vremena, dok su seljaci strahovali da im vukovi ne pojedu stoku.

Sveti Sava se smatrao pastirom i zaštitnikom stoke, te se ona na Savindan po običaju sama puštala na ispašu. Međutim, crveno se nije nosilo jer se verovalo da boja krvi privlači vukove. Isto tako na ovaj dan ne valja otvarati britvu i oštriti noževe ili bilo koji alat kako bi vukovima čeljusti ostale sklopljene.

Domaćice, navalite na spremanje

Iako je Savindan crveno slovo, na Svetog Savu za kućne poslove uglavnom važi suprotno od onoga što je uobičajeno na velike praznike. Baš zato što se stoka u staro vrijeme puštala sama na ispašu, smatralo se da domaćin Savindan treba da iskoristi za sve bitne kućne poslove.

Žene smiju da rade kućne poslove, a čak je poželjno da se obavi veliko spremanje.

Smatra se i da djeca na Svetog Savu treba da nauče nešto novo, makar neku novu pjesmu, jer će se u suprotnom ulijeniti i neće dovoljno napredovati cijele godine.

Tagovi
Back to top button
Close
Close