12 C
Zvornik
20. април 2024.

Lavrov Parizu i Berlinu: Urazumite Kijev, inače ćemo drugačije pričati

Rusija će drugačije postupati ukoliko Pariz i Berlin ne natjeraju Kijev da poštuje Minske i normandijske sporazume o Donbasu, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

On je skrenuo pažnju na to da Kijev ne ispunjava odredbe Minskih i normandijskih sporazuma o Donbasu, a da predstavnici Kijeva daju izjave da te sporazume nije potrebno poštovati ili da mogu da se implementiraju samo djelimično.

„Glavno mi je da shvatim šta misle Francuzi i Nijemci. Kada se kao odgovor na naše mnogobrojne pozive, uključujući i moja pisma, da urazume kijevske predstavnike na pregovorima o Donbasu – oni jednostavno povlače, kako se kod nas kaže, u sjenku. Ništa javno ne iznose. Ako je princip da ne treba vrijeđati zemlju, rukovodstvo Ukrajine, s kojom je povezana jedna od nada na obuzdavanje Rusije, neka nam onda direktno tako kažu. Tada ćemo drugačije planirati svoje poteze u tom pravcu“, izjavio je ministar.

On nije precizirao kako će tačno Rusija u tom slučaju izmjeniti svoju strategiju.

Nije prvi put da Lavrov apeluje na Njemačku i Francusku. Ranije je ministar rekao da  Rusija ima ogromne pritužbe na račun Berlina i Pariza povodom rješavanja situacije u Ukrajini i da je važno da oni natjeraju Kijev da poštuje Minske sporazume i da prestanu da mu gledaju kroz prste.

Nedavno su održani pregovori političkih savjetnika lidera „normandijske četvorke“ o rješavanju ukrajinske krize održani su u utorak u Berlinu. Predstavnik Rusije na sastanku bio je zamjenik šefa administracije predsjednika Rusije Dmitrij Kozak. Predmet sastanka bila je diskusija o realizaciji rezultata samita u Parizu 2019. godine u dijelu političkog rješavanja sukoba.

O ulozi Lavrova u ruskoj spoljnoj politici pogledajte u videu ispod:

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se