PolitikaSvijetVIJESTI

Angela Merkel dobila nasljednika: Ko je Armin Lašet?

Njemački demohrišćani izabrali su naslijednika njemačke kancelarke Angele Merkel.

Armin Lašet izabran je za novog predsjednika CDU.

U svom govoru prije izbora, Lašet je naglasio važnost jedinstva stranke i Njemačke.

– CDU nije potreban novi šef da je vodi već kapiten tima koji će predvoditi i držati stranku zajedno – rekao je on.

Trka za čelno mesto Hrišćansko-demokratske unije (CDU) je bila neizvesna, a vodila se između tri muškarca: Armina Lašeta, premijera najmnogoljudnije njemačke savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije, korporativnog advokata Fridriha Merca i stručnjaka za spoljnu politiku Norberta Retgena.

Glasanje u subotu dogodilo  se na početku ključne godine za njemačku politiku – u septembru se održavaju parlamentarni izbori, a Merkel planira da ode u političku penziju nakon svog trenutnog, četvrtog mandata na čelu najveće države Evropske unije.

Premijer njemačke zapadne, industrijske države Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRV) predstavio se kao kandidat za kontinuitet Merkelove i donedavno je bio preteča. On je „politički najbliži Merkelovoj“ i jedini je kandidat od trojice koje kancelar nije potisnuo iz frontalne politike, kaže Bergsen.

Lašet, 59, rekao je da je jedan od ključnih izazova Njemačke da ostane industrijska sila dok se bori protiv klimatskih promena i stvara jaču socijalnu koheziju. „Mnogo je nezadovoljstva u društvu, toliko agresije, toliko bijesa, toliko mržnje“, rekao je, prema izveštaju BBC-a u februaru.

Back to top button
Close
Close