10.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Košarac: Skupovi o budućnosti BiH bez predstavnika Srpske – promašena priča

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da niko iz međunarodne zajednice, ma kako moćan bio, a pogotovo bošnjački politički zvaničnici, neće moći srpskom narodu u Republici Srpskoj da nameću rješenja i odgovor na pitanje u kakvoj BiH žele da žive.

Komentarišući skup koji je, povodom 25 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, održan prije dvije večeri u sarajevskoj Vijećnici, a na koji nije pozvan niko od predstavnika vlasti i institucija iz Republike Srpske, Košarac je javno upitao kome i čemu služe takvi skupovi.

– Skupovi bez predstavnika Republike Srpske na kojima se priča o Dejtonskom sporazumu i budućnosti BiH promašena su priča i tragikomičan pokušaj visokog predstavnika Valentina Incka, pojedinih ambasadora i zvaničnika SDA da ignorišu stavove i volju Srba u Republici Srpskoj i izabranih predstavnika srpskog naroda u BiH – ocijenio je Košarac u pisanoj izjavi za medije.

Prema njegovim riječima, brojni međunarodni zvaničnici, među kojima je većina bivših visokih predstavnika i zvaničnika koji su diplomatsku karijeru izgradili na antisrpskim stavovima, 25 godina od zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma shvatili su kao priliku za orkestrirane napade na Republiku Srpsku i otvoreno lobiranje za njen nestanak i stvaranje kvazigrađanske BiH pod bošnjačkom dominacijom.

– Apsurdna je situacija da kršenje i promjenu dejtonskog Ustava zagovara visoki predstavnik, čiji je zadatak da štiti Dejton i nadgleda njegovu primjenu. Slično se ponašaju i pojedini ambasadori, koji nam svakodnevno čitaju lekcije, otvoreno i bezobzirno se miješajući u unutrašnje poslove zemlje, koja sebe zove suverenom i koja želi kandidaturu za ulazak u Evropsku uniju – poručio je Košarac.

On je upozorio da zagovarači promjene dejtonskog Ustava mimo volje srpskog, pa i hrvatskog naroda u BiH, ugrožavaju mir i dostignuti stepen pomirenja među konstitutivnim narodima i građanima ove zemlje.

– Oni koji bi da od BiH naprave državu pod bošnjačkom dominacijom, podstiču i bildaju najradikalnije bošnjačke političare, poput Bakira Izetbegovića i Bisere Turković, koji stavove međunarodnih zvaničnika koriste za upućivanje strašnih uvreda na račun srpskog naroda i najviših predstavnika Republike Srpske u BiH – naglasio je Košarac.

On je podsjetio na činjenicu da se dejtonski Ustav može mijenjati samo dogovorom i konsenzusom svih strana koje su potpisale mirovni sporazum.

– Na ono što nude Bakir i Bisera u nekoj njihovoj BiH, nikada neće pristati srpski narod u Republici Srpskoj. Toga bi međunarodni zvaničnici, koji podržavaju politiku najradikalnijih bošnjačkih političara, trebali da budu svjesni – zaključio je Košarac.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se