2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Elektrifikacija pruge Doboj-Tuzla-Zvornik biće sufinansirana iz evropskog budžeta

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da su sredstva iz budžeta EU za infrastrukturne projekte na zapadnom Balkanu, od kojih će dio dobiti i BiH namijenjena za projekte povezivanja glavnih gradova u regionu.

„Svi /projekti/ treba da se završe u naredne tri do četiri godine. Zbog toga se insistiralo na projektima koji su već spremni za raspisivanje tendera“, rekao je Tegeltija za „Dnevni avaz“.

Prema Tegeltijinim riječima, vrijednost projekata na Koridoru „Pet ce“ iznosi oko 280 miliona evra, 150 miliona evra planirano je za izgradnju i modernizaciju pruga, put Foča- Šćepan Polje koštaće 90 miliona evra, dok nema projekcije cijene izgradnje dijela gasovoda.

U BiH bi trebalo da bude sufinansirana izgradnja puteva Brčko-Tuzla-Živinice, Lašva- Travnik–Jajce, Vukosavlje-Doboj, te Mostar-Široki Brijeg-Hrvatska, a jedan od projekata vezan je za izgradnju željezničke pruge Vareš-Banovići, te za elektrifikaciju pruge Doboj-Tuzla-Zvornik.

Sedmogodišnji budžet EU dogovoren je u iznosu od 1.820 milijardi evra i sadrži bespovratna sredstva od devet milijardi evra za infrastrukturne projekte na zapadnom Balkanu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se