4.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Održana taktička vježba “Sadejstvo 2020”

BEOGRAD – Na Pešterskoj visoravni održana je združena taktička vježba sa bojevim gađanjem Vojske Srbije “Sadejstvo 2020”.

Vježbi na poligonu “Pešter” prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, premijerka Srbije Ana Brnabić, načelnik generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi zvaničnici.

Na vježbi je učestvovalo oko 2.800 pripadnika Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, više od 150 borbenih i neborbenih vozila i borbenih sistema i oko 40 vazduhoplova.

Vježba je počela predajom raporta predsjedniku Srbije, koji je dao znak za njen početak.

Na Pešterskoj visoravni i u vazdušnom prostoru mogli su da se vide avioni “mig 29”, “orao i “supergaleb G-4” i helikopteri Mi-35, Mi-17V5, Mi-8, kao i borbeni helikopter “gama”.

Prikazan je i veliki broj modernizovanih sredstava i sredstava iz razvoja odbrambene industrije, koja je prvi put zajedno dejstvovala na jednoj vježbi.

Vježba se sastojala od sedam sekvenci, tokom koje je prikazano stanje obučenosti komandi i jedinica Vojske Srbije u rješavanju taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja združene operacije sa težištem na vazduhoplovnoj vatrenoj podršci snaga kopneen vojske.

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade realizovale su helikopterski desant snaga, neutralisanje protivnika i specijalni desant, uz korišćenje najsavremenije balističke opreme, dronova i modernizovanih borbenih vozila.

Prikazano je dejstvovanje aviona “mig 29”, “orao” i “supergaleb G-4, helikoptera Mi-35 -84.

Vježba je završena skokom dva pripadnika 63. padobranske brigade koji su nosili zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije, a prizemljili su ispred komandnom mjesta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se