Ex-YunaslovnaVIJESTI

Vučić: Vojnu neutralnost štititi stvarno, a ne na papiru

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija i današnjem svijetu nesigurnosti, izazova i nepredvidivosti mora da ima jaku vojsku i da će biti spremna da uzvrati svakome ko se drzne da udari.

Vučić je istakao da Srbija mora da ima jaku vojsku, koja će sa ponosom, odvažnošću i smjelošću da štiti Srbiju, njenu vojnu neutralnost, ali ne na papiru, već stvarno.

On je danas prisustvovao svečanoj promociji najmlađih oficira Vojske Srbije u kasarni „General Jovan Mišković“ na Banjici u Beogradu. U obraćanju je istakao da će biti mnogo poziva sa svih strana, dobronamjernih, nedobronamjernih, koji će htjeti da svrstavaju Vojsku Srbije na neku drugu stranu, govoreći da je to najbolje za Srbiju.

– Vi morate da znate i zapamtite da za sve nas i vas postoji samo jedna jedina strana i jedna i jedina otadžbina, a to je Srbija i ovdje ste i ubuduće ćete da štitite samo interese Srbije – rekao je Vučić.

On je naglasio da Srbija nikada nikome neće da prijeti, da će sarađivati sa svima, ako to uopšte bude moguće u savremenom svijetu.

On je dodao da će Srbija čuvati svoja prijateljstva i boriti se sa svim različitim pritiscima sa kojima jedna relativno mala zemlja može i mora da se izbori.

– Molim vas da nikada ne pokleknete i da svojom snagom, odlučnošću i znanjem, verom u otadžbinu odvratite svakog potencijalnog agresora na našu teritoriju. Mi ćemo biti spremni da uzratimo svakome ko se drzne da udari na Srbiju – rekao je Vučić.

On je napomenuo da je država u prethodnim godinama pokušala da podigne ugled vojske, te dodao kako je ove godine bilo 30 odsto upisnika nego prethodnih, što pokazuje da se popularnost odlaska u vojsku vraća među građanima Srbije.

Vučić je čestitao Vojnoj akademiji jubilej 170 godina, navodeći da ona s ponosom može nositi ime nacionalna, te napomenuo da vojska u Srbiji uživa ogromno povjerenje.

U prve oficirske činove potporučnika, na ceremoniji u krugu Vojne akademije, promovisano je više od 150 kadeta i pilota Vojne akademije, te kadeta Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademija /VMA/, a među njima je osmoro kadeta pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ceremoniji, koja je protekla u skladu sa epidemiološkim pravilima, prisustvovali su i predstavnci državnog i vojnog vrha, vjerskih zajednica i diplomatskog kora.

Programom ovogodišnje promocije najmlađih oficira Vojske Srbije održan je letački i kulturni dio, u kojem su nastupili vazduhoplovi Vojske Srbije, pripadnici Garde Vojske Srbije, ali i prvi put pripadnici konjičke garde, te članovi Umjetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, dramski i muzički umjetnici.

Vučić, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, uručio je pištolje sa posvetom kadetima koji su ostvarili najbolje rezultate tokom školovanja.

Pištolje su dobili najbolji kadeti potporučnici Ognjen Zlatić, Anđela Bogojević, Mladen Živković, hadži Miodrag Mladenović.

Tagovi
Back to top button
Close
Close