Društvoizbor urednikanaslovnaRegija BiračVIJESTI

Vladika Fotije tri godine na tronu

BEOGRAD – U septembru se navršavaju tri godine od kada je NJegovo preosveštenstvo vladika Fotije uveden u tron Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Vladika Fotije je, načelstvujući Crkvom, za to vrijeme osnovao Izdavačku kuću „Sinaj“ i Dobrotoljubivo udruženje Bogorodice Trojeručice, što „znakovito ukazuje na etos episkopa i prioritete njegovog djelanja“, saopšteno je na sajtu iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Iz Eparhije su istakli da je Izdavačka kuća „Sinaj“ podarila niz izuzetnih naslova, a da je poseban događaj izdavačke djelatnosti Episkopije publikovanje monografije o 20 godina episkopske službe vladike Fotija, a koju je priredilo sestrinstvo Manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

Kada je riječ o radu Dobrotoljubivog udruženja Bogorodice Trojeručice, u saopštenju je naglašeno da je Episkopija u liku vladike Fotija odlučila da slijedi jedini etos kojim Crkva jeste Crkva – etos u kojem je „patnja drugog moja patnja i u kojem nije izvodljivo okrenuti lice od stradajućeg brata, a ostati u zagrljaju Gospodnjem“.

U saopštenju je navedeno da se ne smije prenebregnuti da je uloga episkopa Fotija u uvođenju bogoslovlja Crkve u srednjoškolski sistem obrazovanja vjerovatno odlučujuća.

Vladika Fotije učinio je velika pregnuća u svom dosadašnjem upravljanju Episkopijom, a iskušenja nisu zanemarljiva, posebno u kontekstu aktuelne pandemije virusa korona koja je donijela mnoga pitanja na koja „bogoslovlje i praksa Crkve i dalje traže bogodostojne odgovore“. 

Izvor
Srna
Tagovi
Back to top button
Close
Close