12.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Šest mjeseci pandemije: SZO otkrila kada bi bolest mogla da bude pod kontrolom

ŽENEVA – SZO ne zna kada će pandemija korona virusa biti završena, ali pretpostavlja da će bolest biti stavljena pod kontrolu u roku od dvije godine.

Danas se obilježava tačno šest mjeseci kako je SZO proglasila pandemiju, iako je u početku ta organizacija pojavu virusa kovid-19 smatrala pandemijom sa nekoliko žarišta, prenosi Tass.

„Sa ove tačke gledišta ne možemo da kažemo kada će pandemija biti završena, ali je moguće uz globalne napore i modernu tehnologiju da će biti stavljena pod kontrolu za par godina“, navodi se u saopštenju SZO.

Kako se navodi, države bi trebalo da se fokusiraju na četiri prioriteta – sprečavanje pojačavanja virusa, osnaživanje ljudi da se zaštite, osnove javnog zdravlja i zaštitu ranjivih, uključujući starije i ljude sa posebnim potrebama.

SZO smatra i da je šest mjeseci od proglašenja pandemije, virus uglavnom ostao zarazan na isti način.

„Ljudski virusi mogu da napreduju, da postaju manje ili više patogeni. Na osnovu trenutne evidencije više od 80.000 genomskih uzoraka ustanovljeno je da se prenosivost i težina virusa nisu promijenili“, navodi SZO i dodaje da se stalno prate promjene virusa.

Kako se dodaje iako je kovid-19 novi virus, već sada se zna dosta o njemu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se