izbor urednikanaslovnaSvijetVIJESTI

Prvi put u istoriji: Rusija posjeduje oružje koje nema pandan u svijetu

Prvi put u svojoj istoriji Rusija posjeduje najsavremenije oružje koje nema pandan u svijetu, saopštio je ruski predsjednik Vladimir Putin tokom video-konferencije sa konstruktorom hiperzvučne rakete „Avangard“.

– Decenijama smo bili oni koji sustižu druge, to se odnosi i na atomsko, nuklearno oružje, zatim stratešku avijaciju dugog dometa, a zatim i raketnu interkontinentalnu tehniku – rekao je Putin.

Po njegovim riječima, „to je uvek stavljalo državu u vrlo složen i čak opasan položaj“.

– Bilo je trenutaka kada su nam prijetili, a mi nismo imali čime da odgovorimo. To je bilo očigledno, opasno narušavanje strateške bezbjednosti – priznao je predsjednik.

– Sada, prvi put u našoj istoriji, Rusija posjeduje najsavremenije tipove oružja koji višestruko prevazilaze po snazi, brzini, preciznosti sve postojeće oružje. Takvo oružje nema niko u svijetu. U svakom slučaju, ne za sada – naglasio je Putin.

Ruski lider je saopštio da je Rusija morala da napravi hiperzvučno oružje nakon izlaska SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

– Izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani 2002. godine natjeralo je Rusiju da počne da radi na hiperzvučnom oružju. Mi smo morali da napravimo to oružje kao odgovor na raspoređivanje američkog sistema PRO koji bi u perspektivi mogao, faktički, da neutrališe naš nuklearni potencijal – rekao je Putin.

Putin je prvi put saopštio ime konstruktora ruske hiperzvučne rakete – u pitanju je upravo Gerbert Jefremov. On je nagrađen ordenom Andreja Prvozvanog. On je uporedio rad na „Avangardu“ sa nuklearnim i kosmičkim projektom SSSR-a.

Tagovi
Back to top button
Close
Close