SvijetVIJESTI

Putin će sačuvati Lukašenka? Šalje policijsku pomoć, ali pod ovim uslovom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da je njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko od njega tražio da, ukoliko to zatreba, pošalje policijsku pomoć da bi se smirila kriza u njegovoj zemlji.

Putin je ukazao da to, međutim, „još nije potrebno“.

Bjeloruski predsjednik Lukašenko suočen je sa višenedeljnim protestima poslije proglašenja svoje pobjede na izborima 9. avgusta, koje opozicija smatra lažiranim.

Putin je za rusku državnu televiziju rekao da je Lukašenko tražio od njega da pripremi odred policije za slanje u Belorusiju ukoliko zatreba, ali da su se složili da zasad nema takve potrebe i izrazio nadu da je neće ni biti.

Po Putinovim riječima, on i Lukašenko su se dogovorili da se ruski odred pošalje samo ako „situacija izmakne kontroli“ i „ekstremističke grupe sprovode nasilje“ i „pokušaju da zauzmu državne zgrade“.

U, kako izgleda opasci prema Zapadu koji je osudio Lukašenkovu represiju nad demonstrantima i pozvao ga da pokrene dijalog sa opozicijom, Putin je „strane sile“ koje nije imenovao, optužio da „pokušavaju da steknu političke prednosti“ od krize u Belorusiji.

Rusija ima sporazum o uniji sa Belorusijom koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, i tu susjednu zemlju smatra ključnom branom pred „zapadnom ekspanzijom“ i važnim kupcem ruskih energenata.

Lukašenko je danas optužio susjede da se otvoreno mešaju u poslove Belorusije time što traže nove izbore i rekao da one vode „hibridni rat“ protiv nje.

Izvor
atv
Tagovi
Back to top button
Close
Close