17 C
Zvornik
26. април 2024.

Početak školske godine prelomni trenutak

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže za RTS da je početak školske godine prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji. Naglasio je da je važno rizike svesti na najmanju mjeru i dao objašnjenje kakve maske djeca treba da nose.

Tiodorović je, gostujući u Јutranjem programu RTS-a, rekao da svi moramo pomoći da škole počnu normalno da rade, da se djeca vrate u školske klupe, posebno djeca iz najmlađih razreda, jer je za njihov razvoj posebno bitno da krenu sa pozitivnim odnosom prema školi.

– Ovo je prelomni trenutak u ukupnom odnosu prema epidemiji i našeg stanovništva, prije svega roditelja i prosvjetnih radnika, ali i svih nas – rekao je Tiodorović.

Ukazao je da rizike treba smanjiti na najmanju moguću mjeru i da se sve mjere moraju sprovoditi.

– Mislim da nam ova trenutna situacija pokazuje da se dosta dobro krećemo prema jednom boljem rješenju. Ukoliko bismo uspjeli da očuvamo taj odnos koji sada ima stanovništvo prema epidemiji i sprovođenju svih zaštitnih mjera, onda bismo mogli da stvorimo uslove za dobar početak školske godine – dodao je Tidorović.

Naglasio je da, ukoliko bi došlo do nekih promjena i eventualno novog pika i povećanja opasnosti od širenja epidemije, onda bi prekinuli odlazak u školu i prešli na onlajn nastavu.

Na pitanje kakve maske djeca treba da nose, Tiodorović kaže da treba da budemo objektivni i da ljudi koriste maske koje mogu da nađu i da nabave.

– Svaka maska je u svakom slučaju veoma velika stvar za zaštitu od širenja ove infekcije. Nema razloga da od toga pravimo problem. Djeca će koristiti onu masku koju im nabave roditelji i koja im najviše odgovara i koju mogu da nose više kao ukras, ali i kao zaštitu – poručio je Tiodorović.

Kada je riječ o redovima za testiranja na lični zahtjev, Tiodorović podsjeća da je juče donesena odluka da se uključi još laboratorija u testiranja.

– Vrlo je jasno da se Beograđani moraju više okrenuti ka Batajnici i prema našoj nacionalnoj referentnoj laboratoriji koja može uraditi dnevno čak 2.000 testova i da se mnogo efikasnije može raditi, ali oni se mogu javiti i svim ostalima – rekao je on.

Što se tiče unutrašnjosti Srbije, Tiodorović kaže da tu nije toliki problem.

Naveo je posljednje podatke od jutros da se u Vranju smanjuje broj pacijenata, kao i da je skoro prepolovljen u odnosu na pre nedjelju dana.

– Nemamo povećanja, čak je veći otpust nego dolazak novih pacijenata. Broj prvih pregleda je smanjen, što je najbolji indikator. Može se očekivati da imamo povoljniju situaciju. Mi i dalje imamo veliku pažnju prema Bujanovcu i Preševu gdje se pacijenti ne javljaju u onom obimu kako bi trebalo uz zdravstvene institucije – zaključio je Tiodorović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se