14.3 C
Zvornik
26. април 2024.

Korisni savjeti za kupovinu bijele tehnike – na šta obratiti pažnju

Piše Srbijanka Stanković

Kupovina bijele tehnike može biti iscrpljujući i zahtjevan posao koji oduzima dosta vremena ukoliko niste sigurni šta zapravo tražite. Veliki izbor kućnih uređaja na tržištu nerijetko predstavlja otežavajuću okolnost kada trebamo napraviti izbor pravih električnih aparata za svoj dom.

Pripremili smo vam nekoliko korisnih savjeta koji vam mogu pomoći da procjenite kakav tačno kućni uređaj vam je potreban, te da iz široke ponude vrlo brzo izdvojite odgovarajuće. Nije tajna da su električni aparati magija modernog doba koja omogućava savremenom čovjeku komforan i lagodan život. Zapravo, prosječno domaćinstvo 21. vijeka gotovo da nije moguće zamisliti bez frižidera, električnog štednjaka, veš mašine ili klima uređaja.

Upravo su to uređaji koji spadaju u najtraženije na tržištu, a može se reći da ponuda i te kako prati potražnju. Široku ponudu možete lako pronaći i na sajtovima za prodaju bijele tehnike, gdje postoje detaljni opisi proizvoda sa svim važnim karakteristikama, pa možete odabrati da kupite željeni uređaj iz svog doma, i to po ekskluzivnim cijenama. Ipak, mnogi se odlučuju da posjete prodavnicu i pogledaju željeni proizvod “uživo” prije nego što donesu odluku o kupovini.

Odluka je samo na vama. Ali nije laka. Da li odabrati kombinovani frižider, jesu li bolji šporeti sa ringlama ili sa ravnom pločom, koliko obrtaja i koliki kapacitet veš mašina treba da ima? Ukoliko pratite savjete iz ovog teksta, i pažljivo ispratite važne detalje, biće vam lakše da odaberete bijelu tehniku po mjeri vašeg domaćinstva.

Kako odabrati frižider?

Frižider sa jednim vratima, side by side frižider, kombinovani frižider, pametni ili ugradni frižider – veliki izbor rashladnih uređaja na tržištu ponekad umije zbuniti kupca. No ukoliko uskladite svoje potrebe i budžet, te utvrdite koje sve funkcije želite da vaš rashladni aparat ima, sa lakoćom ćete pronaći pravi kvalitet i uređaj u koji se možete uzdati.

frižider kuhinja

Koliko veliki frižider vam treba?

Najprije, procjenite kolika veličina i zapremina frižidera treba biti. Kapacitet ovih uređaja kreće se od 85 litara, što bi bilo dovoljno za jednu osobu, preko 250 litara što je sasvim solidno za porodice sa 2-3 člana, pa do čak 850 litara. Višečlane porodice zahtijevaju malo više prostora za odlaganje i čuvanje hrane, te u tom slučaju treba razgledati frižidere veće zapremine.

Ukoliko želite kupiti kombinovani frižider tj. frižider sa zamrzivačem, možete birati izmjeđu onih sa zamrzivačem u gornjem i zamrzivačem u donjem dijelu. Za veće porodice posebno su praktični takozvani side-by-side frižideri, koji imaju dispanzer za vodu ili led.

Kolika mu je potrošnja električne energije?

Kada izaberete odgovarajuću veličinu frižidera obratite posebnu pažnju na oznaku za energetsku klasu. Potražite one uređaje koji su A+ ili A++, jer to znači evidetnu razliku u potrošnji električne energije, pa samim tim i veću uštedu u odnosu na one aparate koji su klase A. Frižideri važe za uređaje velike

angažovanosti, rade svakoga dana 24h dnevno, pa će svaki impuls manje značiti i manji račun za struju. Najnoviji modeli najviše energetske klase troše manje od 300 kW struje godišnje!

Koje funkcije treba da ima frižider?

Da li vam je dosadilo da otapate frižider, želite visoku funkcionalnost, podesive police, duže održavanje svježine povrća, mogućnost bržeg zamrzavanja, kvalitetno LED svjetlo? Koje su vaše realne potrebe i šta vam je zaista važno kada su u pitanju ovi aparati? Većina inovativnih modela frižidera danas ima sve gore navedene funkcije. Kao posljednju riječ tehnologije svakako treba pomenuti i pametne frižidere, uređaje koji posjeduju digitalne senzore za podešavanje temperature, upozorenje o otvorenim vratima i slično. Ovim aparatima moguće je upravljati preko LCD ekrana, a oni najsavremeniji imaju mogućnost povezivanja na Internet. Posjeduju kvalitetno LED osvjetljenje.

Kakav šporet kupiti?

Kada birate šporet za svoju kuhinju, takođe ćete biti suočeni sa velikim izborom – da li vam treba električni ili kombinovani šporet? Hoćete li šporet sa ringlama ili pak sa ravnom keramičkom ili indukcijskom pločom? Da li ćete kupiti uređaj standardnih mjera, tj. širine od 60 centimetara ili vam se više uklapa uži model? Iznosimo vam glavne karakteristike tri vrste šporeta koje će vam pomoći da izaberete pravi kućni aparat za svoj dom.

poret ravna ploča

Klasični šporet sa ringlama (električni)

Veliki broj domaćica odlučiće se upravo za klasičan model šporeta na struju sa četiri ringle različite veličine. Kod užih modela uglavnom su to dvije manje ringle promjera 145 mm i dvije veće čiji je promjer 180 mm, dok se širi modeli prave sa jednom većom ringlom (promjer 220 mm).

Ukoliko dođe do kvara, ringla se jednostavno može zamijeniti novom, što je i te kako jeftinija varijanta od zamjene čitave ravne ploče. Kao glavni nedostatak ovih šporeta navodi se nešto teže čišćenje. Kada je u pitanju energetska efikasnost, klasični električni šporeti mahom spadaju u uređaje A klase, premda postoje i oni sa A+ oznakom za energetski razred. Ukoliko se pametno koriste tj. u kombinaciji sa odgovarajućom veličinom posuđa, može se izbjeći nepotreban gubitak toplote i struje.

Šporet sa keramičkom ravnom pločom

Posljednjih godina na tržištu su sve popularniji modeli šporeta sa keramičkom ravnom pločom. Oni se, kao što im sam naziv govori, razlikuju od klasičnih šporeta upravo po tome što nemaju ringle. Ravna ploča izrađuje se od kero-keramike ili kero-šota, glatka je, lako se održava i ima iscrtane konture ringli. Osim toga, većina modela ima i zone grijanja, tj. zone na kojima se može podgrijati jelo ili održati njegova toplota do serviranja, ali na nižoj temperaturi – te se tako štedi električna energija. Jedan od razloga zbog kog je ova vrsta šporeta omiljena među domaćicama jeste i taj što se „ringle“ mnogo brže zagrijevaju od klasičnih, a sasvim sigurno se i lakše čiste.

Kombinovani šporet

Za domaćinstva koja posebno mare za efikasno korišćenje kućnih uređaja možda će najbolje rješenje biti kombinovani šporeti. Kod ovih modela postoji mogućnost pripreme hrane na električnim i plinskim ringlama. Pored već navedenih osobina električnih ringli, sa ovakvim uređajem dobijate i ringle koje se brže zagrijevaju na plin i čiju temperaturu je moguće podešavati u toku kuvanja.

Premda su nekad domaćice zazirale od ove vrste šporeta, najviše zbog brige o bezbjednosti njegove upotrebe, danas je taj strah neosnovan zahvaljujući ugrađenim sigurnosnim ventilima. Oni automatski zatvaraju dovod gasa ukoliko nema plamena na ringlama, tako da je svaka opasnost isključena.

Posebno praktični su modeli koji imaju električno paljenje, lakši su za rukovanje i ne postoji šansa da plin procuri.

Mašina za pranje veša – izaberite najviši standard

Slično kao i kod izbora frižidera, i kod mašine za pranje veša treba da vas vode potrebe vašeg domaćinstva i briga o energetskoj efikasnosti. Renomirani domaći i strani proizvođači veš mašina utrkuju se u postizanju najviših evropskih standarda, sa posebnim fokusom na kvalitet pranja i uštedu kako struje tako i vode. O tome svjedoči i naljepnica sa simbolima na svakoj mašini u prodavnicama bijele tehnike.

Potrošnja struje i vode

Zahvaljujući razvoju tehnologije i svjesti o značaju zaštite životne sredine, većina modela ovih uređaja nosi oznaku A+, A++ i A+++. U pitanju su energetski razredi koji provjereno uštede električnu energiju, primjera radi, veš mašina A+++ klase troši i do 30% manje struje od one sa oznakom A.

Što se potrošnje vode tiče, takođe treba izabrati modele koji troše manje vode, jer će to imati uticaja i na elektičnu potrošnju. (Više struje se potroši za zagrijevanje veće količine vode).

Bučnost i broj obrtaja pri centrifugiranju

Veš mašine se proizvode sa brojem obrtaja centrifuge od 400 do 1600, ali ono što je važnije od ove karakteristike jeste da li obrtaje možete regulisati. Uz pomoć regulatora na samom uređaju spriječićete da se neke nježnije tkanine oštete pri centrifugiranju. Da li su bolje veš mašine sa većim brojem obrtaja? Centrifugiranje nema uticaja na kvalitet pranja, razlika je u tome koliko će veš biti ocijeđen. Primjera radi, na 1600 obrataja u odjeći se zadržava samo 50% vode.

Buka koju proizvodi mašina dok pere i centrifugira takođe je važna. Ukoliko ste posebno osjetljivi na ovu osobinu, potražite uređaj koji stvara buku manju od 50 decibela.

Punjenje na prednjoj ili gornjoj strani?

Glavna razlika između veš mašina sa prednjim i gornjim punjenjem, pored dizajna jeste u potrošnji struje, ali i vode i deterdženta. Procjenjuje se da veš mašine sa gornjim punjenjem imaju 5 do 10% veću potrošnju. Sa druge strane, ovi modeli zauzimaju manje prostora, te su zgodniji za manje stanove.

Programi i kvalitet pranja

Kvalitet pranja je posebna odlika veš mašina, a možda i najvažnija za potrošače. Kao i energetski razredi, i ova karakteristika razvrstava veš mašine u klase od A do G, i to prema evropski standardizovanom testu pri pranju mrlja od uzoraka čokolade, vina, ugljene čađi i krvi.

Na kvalitet će svakako uticati i broj programa pranja. Savremeni modeli imaju više programa – od onih za normalno i intenzivno, te nježno ili brzo pranje, preko programa za pranje jorgana i odjeće od pamuka, kao i mogućnost normalnog i dodatnog ispiranja i slično.

Kakav klima uređaj vam treba?

Sistemi za klimatizaciju postali su neizostavni dio domaćinstva u 21. vijeku. Novim tehnologijama i posljednjim inovacijama značajno se odmaklo u proizvodnji klima uređaja posljednjih godina, te su oni modeli koji se danas mogu naći na tržištu aparati koji odlično mogu poslužiti kako za rashlađivanje tako i grijanje prostorija. Kao uređaji posebnog kvaliteta ističu se inverter klime, koje imaju energetski razred A, A+ ili A++, eko filtere koji pročišćavaju vazduh, nekoliko brzina strujanja vazduha, mogućnost kontrole i automatskog pokretanja i drugo.

Pored energetske klase, karakteristika na koju posebno treba obratiti pažnju jeste veličina klima uređaja. Pazite da za mali prostor ne kupite veliki aparat, jer će kraće hladiti stan ljeti, tj. grijati zimi, što znači da će se češće uključivati i isključivati – i pritom trošiti više struje.

Uzimajući u obzir potrebe vaše porodice, veličinu stana i budžet, uz ove savjete mnogo brže i jednostavnije ćete izabrati prave kućne aparate za svoj dom.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se