10.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Direktor SZO dao prognozu koliko će pandemija trajati

Svetska zdravstvena organizacija izrazila nadu da će pandemija trajati manje od dve godine. Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je juče da se nada da će pandemija Kovida-19 biti kraća od španskog gripa i da će trajati manje od dve godine ako se svet ujedini i uspe da napraviti vakcinu.

Tedros je podsetio da je španski grip, koji se pojavio 1918, trajao dve godine.

– U sadašnjoj situaciji s više tehnologije i povezanosti virus ima bolje izglede za širenje i može se brzo kretati jer smo sada povezaniji. Međutim, mi istovremeno imamo tehnologiju da ga zaustavimo i znanje da ga zaustavimo. Zato se nadamo da ćemo okončati ovu pandemiju za manje od dve godine – rekao je on na brifingu u Ženevi.

Više od 22,81 miliona ljudi u svetu dosad je zaraženo korona virusom, a 793.382 je preminulo, prenosi “Jutarnji list” podatke Rojtersa.

SZO je takođe upozorila je uoči nove školske godine na potrebu borbe protiv pandemije ne samo u školama već i mestima u kojima deca i profesori žive.

– Ako se korona virus širi u zajednicama, on može ući i u škole – izjavila je juče naučnica SZO Marija Van Kerkhove, preneo je “Jutarnji list”.

– Od ključne je važnosti da zaustavimo i stavimo pod kontrolu širenje zaraze na mestima gde škole rade.

SZO će u narednim danima izdati uputstva o maskama za različite starosne grupe dece. Šef organizacije za krizne situacije Majk Rajan upozorio je da su maske samo jedna od metoda sprečavanja širenja virusa i da one nisu zamena za društvenu distancu i smanjivanje broja učenika na nastavi.

Nauka još uvek nema dovoljno znanja o tome kako deca šire virus.

-Istraživanja su preliminarna i malo ih je – ističe Van Kerkhove i ukazuje da je do sada poznato samo to da se sve starosne grupe mogu da se zaraze, ali da u pravilu imaju blage simptome, prenosi Jutranji List.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se