10.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Ukrajina: Spremamo se za rat sa Rusijom, vratićemo Krim

Ratna mornarica Ukrajine priprema se za vojne operacije sa Rusijom i namjerava da vrati Krim, izjavio je komandant mornarice, kontraadmiral Aleksej Neižpapa za list „Dumska“.

„Biće mnogo gubitaka – i kada je riječ o našim vojnicima i civilima“, rekao je Neižpapa,, prenosi Sputnik.

On je istakao da Kijev očekuje napad ruske vojske na Hersonsku oblast s ciljem da puste vodu iz Dnjepra na Krim.

„Naše jedinice se pripremaju za takve akcije. Ne mogu otkriti sve planove“, rekao je Neižpapa i otkrio detalje da domet raketnog sistema „Neptun“ omogućava da sa teritorije Ukrajine gađa prilaze Sevastopolja.

Ukrajinski kontraadmiral je dodao da će signal sukoba biti pokušaj Rusije da obnovi Sjeverni krimski kanal na poluostrvu.

Ranije je Ukrajina obezbjeđivala do 85 odsto potreba Krima za svježom vodom preko Sjevernog krimskog kanala iz Dnjepra. Međutim, nakon ujedinjenja Krima i Rusije, Ukrajina je u potpunosti prekinula isporuku vode iz Dnjepra.

Ukrajinski političari odbijaju da uspostave isporuke vode na rusko poluostrvo, ali redovno objavljuju da Rusija ima „namjeru da zauzme Sjeverni krimski kanal“.

Krstarica „ubica nosača aviona“ ostaje nezavršena

On je takođe objasnio zašto je Kijev odustao od završetka izgradnje krstarice „Ukrajina“.

„Što se tiče krstarice ‘Ukrajina’, donijeta je odluka da neće biti dio Ratne mornarice. To je okeanski brod starog sovjetskog projekta. Svi sistemi naoružanja kojima je bio opremljen su ruske proizvodnje. Sama krstarica je jedna velika meta i ništa više“, objasnio je kontraadmiral.
On je dodao da je krstarica bila zamišljena kao „ubica nosača aviona“, kao što je uništavanje udarnih grupa nosača aviona SAD.

„Mi nemamo takve zadatke tako da ga ne možemo koristiti u skladu sa namjenom. Mi treba da uništavamo ruske brodove, a oni još nemaju takve nosače aviona. Zbog toga Ukrajini nisu potrebni ‘ubice nosača aviona’“, istakao je Neižpapa.

Izgradnja četvrte krstarice projekta 1164 „Atlant“ pod nazivom „Admiral flote Sovjetskog Saveza Lobov“ započeta je 1984. godine. Nakon šest godina brod je spušten na vodu, a bio je izgrađen 75 odsto. U vlasništvo Ukrajine prešao je 1993. godine, te je dobio naziv „Ukrajina“.

Nakon tri godine izgradnja broda je obustavljena zbog nedostatka finansijskih sredstava. Krajem 2017. godine Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je da im nije potrebna takva krstarica.

Važno je istaći da ukrajinska mornarica poslednjih godina ima ozbiljnih problema. Stari brodovi postepeno se povlače iz upotrebe, dok za nove nemaju sredstva. Međutim, Kijev aktivno kupuje strane brodove koji se više ne koriste. U septembru prošle godine Obalska straža SAD predala je Kijevu dva patrolna broda Drummond (WPB-1323) i Cushing (WPB-1321), koji su napravljeni 1988. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se