10.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Svjetski mediji izvijestili o nemirima u Beogradu

BEOGRAD – Policija je ispalila suzavac na antivladine demonstrante nakon što je zasuta bakljama i kamenjem kada su se hiljade ljudi okupile ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu uprkos upozorenjima da bi takvi skupovi mogli da doprinesu širenju virusa korona, prenijela je agencija Rojters.

U izvještaju se podsjeća da je nasilje izbilo i tokom prethodne večeri, kada je masa upala u zgradu Skupštine tokom protesta zbog planiranog ponovnog uvođenja policijskog časa zbog novog rasta zaraze.

Rojters navodi da su se demonstranti okupili iako je predsjednik Aleksandar Vučić nagovijestio da bi mogao da odustane od plana da blokada bude uvedena tokom vikenda.

Većina demonstranata sinoć je nosila maske na licima, duvala u pištaljke i uzvikivala „Vučiću, odlazi!“ kada su se suočili sa policijom za razbijanje skupova koja je čuvala skupštinski kompleks.

Asošijejted pres prenosi da je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su bacali kamenje drugo veče uzastopno, tokom demonstracija protiv predsjednikovog rješavanja epidemije virusa korona.

„Predsjednik Aleksandar Vučić odustao je od svog plana da ponovo uvede blokadu u Beogradu ove sedmice zbog virusa korona, ali to nije spriječilo ljude da bacaju baklje i kamenje dok su pokušavali da se probiju u zgradu paralamenta u centru grada“, navodi se u izvještaju.

Svjetski mediji prenijeli su zvanične podatke o broju povrijeđenih policajaca i demonstranata, kao i o broju uhapšenih.

NJemačka agencija DPA izvještava da su tenzije u porastu širom Srbije od kada su se nasilni protesti koji su počeli kao odgovor na plan o uvođenju blokade zbog kovida-19 pretvorili u široki bijes usmjeren na Vučića.

Agencija je prenijela izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji je rekao se nasiljem pokušava preuzeti vlast bez volje naroda i bez učešća na izborima.

AFP navodi da je glavni grad Srbije bio poprište nemira drugo veče uzastopno pošto se policija sukobila sa demonstrantima koji su nezadovoljni zbog načina na koji vlast rješava epidemiju virusa korona.

Agencija opisuje prizore sa beogradskih ulica kao haotične scene sa oblacima suzavca.

U tekstu se navodi da je bijes demonstranata fokusiran na moćnog predsjednika, kojeg kritičari optužuju da je izazvao drugi talas epidemije brzim ukidanjem mjera blokade prije izbora u junu.

AFP navodi da su scene podsjećale na vrijeme bivšeg lidera Slobodana Miloševića tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kada su se dešavali sukobi na antivladinim protestima.

Bi-Bi-Si je izvijestio da se policija sinoć ponovo sukobila sa demonstrantima i ispalila suzavac dok su iz mase bacane boce, kamenje i baklje.

Britanski servis navodi da su ultradesno orijentisani nacionalisti optuženi da su izazvali nemire i upali u zgradu Skupštine tokom prethodne večeri.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se