Crna hronikanaslovnaVIJESTI

SIPA vrši pretrese na 29 lokacija zbog ilegalnih cigareta, oštećen budžet za 36 miliona KM

SARAJEVO – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, u okviru operativne akcije „Delta“ usmjerene ka suzbijanju nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda i pranja novca, pretresaju stambene i poslovne objekte, te pokretne stvari na ukupno 29 lokacija u BiH.

Akcija se provodi od jutros po naredbama Suda i Tužilaštva BiH na području Brčkog, Obudovca, Bijeljine, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Sarajeva, Zenice, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Posušja, Gruda, Ljubuškog i Mostara.

„Osumnjičena lica terete se da su u saradnji sa drugim licima, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, osnovala grupu za organizovani kriminal, radi nezakonitog stavljanja u promet duvana za pušenje i cigareta, bez plaćanja akcize na duvan za pušenje i cigarete i bez obilježavanja navedenih proizvoda akciznim markicama BiH, čime je budžet BiH oštećen za oko 36.000.000 KM po osnovu neplaćene akcize na duvan za pušenje i cigarete“, saopšteno je iz SIPA.

Navedene aktivnosti provode se u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje i više policijskih agencija u BiH. Više informacija o rezultatima operativne akcije „Delta“ biće poznato nakon realizacije naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Izvor
Srna
Tagovi
Back to top button
Close
Close