5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Radojičić: Proglasićemo danas vanrednu situaciju u Beogradu, ako treba zatvorićemo i ceo grad

Gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić rekao je da će gradski štab danas proglasiti vanrednu situaciju u prestonici.

Kako prenosi RTS, biće doneta i odluka o tri nove mere – zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru (sa distancom između osoba od 1,5 metar), odnosno 500 na otvorenom, zabrana rada noćnih klubova posle 23 časa i eventualno kažnjavanje za nenošenje maski.

Gradonačelnik Beograda kaže da ne postoji razlika u njegovom stavu kao lekara i gradonačelnika i da se sluša mišljenje stručnjaka i sprovodi mere koje predlažu.

– U ovom trenutku nema potrebe za zatvaranjem Beograda, ali ako bude potrebe da se zaštiti zdravlje građana biće sporovedena i ta mera – kaže Radojičić.

Najviše obolelih u Beogradu

Podsećamo, u poslednja 24 sata na korona virus je testirano 9.013 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, na žalost, preminulo šestoro pacijenata.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“, na respiratorima širom Srbije se nalazi 81 osoba, dok je 1.996 aktivnih slučajeva obolelih od korona virusa. Kako saznajemo, 80 odsto novoobolelih je iz Beograda.

– Situacija sa korona virusom u Beogradu deset puta je teža nego u Novom Pazaru, 70 odsto novozaraženih u poslednja 24 časa bilo je iz prestonice – rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukoliko ove mere koje je Vučić najavio juče da će danas doneti Vlada Srbije za nekoliko dana ne budu dale rezultate, biće uvedene nove mere, pa i zatvaranje Beograda, rekao je Vučić sinoć u intervjuu za RTS.

Prema njegovim rečima, da je mogao da o merama odlučuje sam, on bi „zatvorio Beograd i uveo sedmodnevni policijski čas“.

– Ja bih zatvorio Beograd, ali poštujem ono što struka i lekari kažu – istakao je Vučić.

Vesić o vanrednoj situaciji i novim merama

Govoreći o današnjem uvođenju vanredne situaciju u Beogrdu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da moraju biti ispunjeni određeni formalni uslovi kako bi se sprovele mere republičkog Kriznog štaba, a prvi je da se organizuje sednica gradskog Štaba za vanredne situacije i proglasi vanredna situacija na teritoriji grada Beograda.

Vesić je za TV Prva precizirao da će, prema proceduri, Vlada Srbije potom doneti odluku da propiše određene mere na teritoriji grada Beograda, a na osnovu odluke gradskog štaba o proglašenju vanredne situacije.

– Nađena je mera da ta grana naše industrije radi, ali i da se zaštite ljudi jer je najviše bilo zaražavanja baš na žurkama u noćnim klubovima. To su mere koje će danas biti sprovedene i koje će stupiti na snagu – istakao je Vesić.

On je naglasio da proglašenje vanredne situacije daje osnov da se ograniče neka prava, a da li će biti donesene i neke druge mere zavisiće od razvoja epidemiološke situacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se