LIFESTYLEZdravlje i lepota

Koliko šolja kafe dnevno je dobro za srce?

Konzumiranje kofeina već je od ranije povezano s manjim rizikom za brojne bolesti među kojima su dijabetes tip II, srčane bolesti i moždani udar, ali nije bio jasan mehanizam koji se skrivao iz toga zaštitnog dejstva.

Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “PLOS Biology” pokazuje da kofein poboljšava pokretljivost regulatornog proteina koji se veže na mitohondrije.

Četiri šolje kafe dnevno štite srce od oštećenja, pokazalo je novo njemačko istraživanje. Ono dokazuje da ta količina dnevno unesenog kofeina poboljšava prelazak regulatornog proteina u mitohondrije i tako jača njihovu ulogu u zaštiti kardiovaskularnih ćelija od oštećenja.

Tim s medicinskog fakulteta i istraživačkog centra IUF Lajblinc u Diseldorfu otkrio je da se zaštitni dejstvo postiže s koncentracijom kofeina koja odgovara količini četiri šolje kafe dnevno.

Istraživanjem su pokazali da je protein p27, poznat kao inhibitor ćelijskog ciklusa, prisutan u mitohondriju glavnih vrsta ćelija u srcu.

– Naše istraživanje pokazuje da kofein djeluje zaštitno i obnavljajuće na srčani mišić jelovanjem mitohondrijskog p27 proteina – kaže autorka studije Džudit Hendeler.

Izvor
Dnevnik.hr
Tagovi
Back to top button
Close
Close