8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Kojić: Nad Srbima u Podrinju počinjen sistematski zločin, Orića za to oslobodili

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić izjavio je da je u srednjem Podrinju počinjen sistemski zločin nad srpskim narodom, a da je vođa tog zločina Naser Orić oslobođen krivice i pred haškim i pred pravosuđem BiH.

Kojić je rekao da je reakcija pravosudnih institucija izostala da bi se pokrio sistemski zločin nad srpskim narodom počinjen u periodu od 1992. do 1995. godine, odnosno tokom cijelog rata.

On je napomenuo da su na ovom području ubijena 2.654 lica srpske nacionalnosti, među kojima su dominirali starija lica, žene i djeca.

Za njih se tačno zna mjesto stradanja, rekao je Kojić za ATV, te dodao da je stradalo blizu 3.500 Srba tokom proteklog rata u Podrinju.

Kojić je podsjetio da su na ovom području desili i pojedinačni zločini, te naveo primjer dječaka Slobodana Stojanovića kojeg je ubila Elfeta Veseli na brutalan način.

„Tijelo dječaka je bilo potpuno masakrirano“, napomenuo je Kojić i dodao da je u ovom slučaju krivice oslobođen komandant jedinice Sakib Halilović.

Kojić smatra da pravosudne institucije pokušavaju da amnestiraju odgovornosti zločina komandatna te jedinice.

„Time sam htio reći da se od tih pravosudih institucija uporno amnestira od odgovornosti sistem koji je ovdje bio usmjeren na uništenje srpskog naroda“, istakao je Kojić.

Želja je, dodao je, da se prikaže lažna istina koja se odnosi na jul 1995. godina, te je dodao da niko ne spori da se desio zločin, ali nije imao karakter genocida zbog čega i jeste formirana komisija koja će ispitati sve činjenice o stradanju svih naroda.

Kojić je rekao i da je u stalnim kontaktima sa porodicom generala Ratka Mladića i sa njegovim timom odbrane, kao i da je razgovarao i sa prvim predsjednikom Srpske Radovanom Karadžićem o generalovom zdravstvemo stanju, jer on nije u stanju da razgovara.

„NJegovo zdravstveno stanje je veoma loše i to u kontinuitetu. Drastično je pogoršano zbog neadekvatnog tretmana koje mu pruža, odnosno ne pruža Tribunal“, naveo je Kojić.

On je dodao da su srpski ljekari samo na osnovu zdravstvene dokumentacije konstatovali da ima unutrašnje krvarenje i da mu je neophodno pružiti zdravstvenu zaštitu izvan zatvorske jedinice.

„To mu nije dozvoljeno od predsjedavajućeg rezidualnog Mehanizma. Mislim da je to zbog toga što Tribunal nastoji izaći iz svog vrzinog kola u koje su se upleli jer nemaju dovoljno argumenata niti činjenica i dokaza za ono što su mu stavili u optužnici, a žele da održe izrečenu prvostepenu presudu“, ocijenio je Kojić.

Za opstrukcije usvajanja revidirane strategije o procesuiranju ratnih zločina, Kojić je rekao da je to politizacija iza koje stoji SDA sa željom da kontroliše te procese i gradi unitarnu BiH preko presuda za ratne zločine ne želeći da se otvaraju novi procesi protiv Bošnjaka.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se