5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

„Ko to tamo peva“ posle 40 godina ponovo u Kanu

Kultni klasik „Ko to tamo peva“, reditelja Slobodana Šijana i scenariste Dušana Kovačevića, na inicijativu producentske kuće „Centar film“, biće 40 godina od premijere ponovo prikazan u okviru 73. Kanskog festivala, u programu „Kan klasik“.

Restaurirana verzija „Ko to tamo peva“, filma koji je u Kanu pre 40 godina osvojio nagradu publike, gledaoci će moći da vide u renomiranom programu koji će biti održan u okviru Limijer festivala, koji će ove jeseni biti održan u Lionu, saopštio je Centar film.

„Kan klasik“ predstavlja retrospektivu najznačajnijih ostvarenja iz istorije Kanskog festivala. U ovogodišnjem izdanju biće prikazano 25 igranih i sedam dokumentarnih filmova.

Komična, pitoreskna saga „Ko to tamo peva“ počinje u pustari i zabiti, iz koje 1941, dan uoči nemačkog napada na Jugoslaviju (6. aprila), dotrajalim autobusom firme „Krstić i sin“ za Beograd kreće grupa ljudi. Stari, „rastureni“ autobus, sa svojim neobičnim i „uvrnutim“ putnicima komična je slika jedne epohe u raspadanju, kraja jednog sveta koji će nestati u eksploziji i plamenu, navodi Centar film.

U višestruko nagrađivanoj satiričnoj Šijanovoj i Kovačevićevoj komediji, zapažene uloge su ostvarili Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Mića Tomić, Dragan Nikolić, Neda Arnerić, Slavko Štimac, Taško Načić i Boro Stjepanović.

„Vest me je obradovala. Lepo je kad se najznačajniji filmski festival na svetu seti vašeg filma posle 40 godina. To znači da će ga videti vćei broj pravih ljubitelja filma u svetu, i da film postaje deo jedne prestižne kolekcije kanskih otkrića, koju će i mlađi gledaoci želeti da upoznaju“, istakao je reditelj Slobodan Šijan.

„Ko to tamo peva“ digitalno je restauriran u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Jugoslovenske kinoteke, u okviru projekta „VIP Kinoteka“, koji se sprovodi od 2017.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se