10.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Veliki planovi za obnovu ski centra Igrišta kod Vlasenice – Najavljena gradnja ski liftova i uređenje staza

U planu je velika obnova i izgradnja ski centra Igrišta, kojima će rukovoditi i koordinirati Olimpijski centar Jahorina, piše portal Skijanje.rs.

Ski centar se nalazi na planini Javor iznad grada Vlasenica, neposredno uz magistralni put koji od Zvornika kroz ovaj grad vodi prema Han Pijesku i dalje ka Sarajevu ili Jahorini. Nosi naziv po istoimenom najvišem vrhu ove planine na 1.406 metara nadmorske visine.

Kako su naveli u OC Jahorina, nekadašnji ski centar Igrišta kod Vlasenice biće potpuno rekonstruisan izgradnjom ski liftova, tehničke baze, uređenjem ski staza, i izgradnjom zimsko-letnjeg zabavnog parka.

Uz relizaciju svega planiranog, Igrišta će zaposliti 50-ak radnika i postati atraktivno mesto za odmor, kako u letnjem tako i u zimskom periodu, čime se omogućava dalji razvoj istočnog dela Republike Srpske.

Ski centar Igrišta je izgrađen uoči Olimpijskih igara u Sarajevu, kao pomoćni centar.

Ski centar poseduje tri ski staze ukupne dužine 9km.

Veliki ski lift tipa „tanjir“ dužine 900 m poslednjih 10-tak godina je potpuno devastiran. Imao je kapacitet 800 skijaša na sat, sa početne tačke na 1.004 m/nv do krajnje tačke (nešto iznad Javorove poljane) na 1.350 m/nv, skijašima je pomagao da savladaju impozantnih 325 m visinske razlike sa prosečnim nagibom od skoro 40%.

Sa vrha žičare se spuštaju tri ski staze, jedna levo u širokom luku, druga desno u širokom luku, kao i treća, dosta strma desno uz samu trasu ski lifta. Kvalitet staza je izvanredan, tako da skijanje na ovim stazama, od kojih je najduža dugačka i skoro 3 km, uopšte nije dosadno i zahtevnijim skijašima.
Na ski centru na Javorovoj poljani je skijašima na raspolaganju bio ski servis, mogućnost iznajmljivanja ski opreme kao i ski škola, piše portal Skijanje.rs.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se