3.1 C
Zvornik
02. децембра 2022.

“Nećemo priznati Kosovo zbog ‘šarenih laža’ o članstvu u EU”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da nije na EU da određuje šta će biti rezultat dijaloga Beograda i Prištine, ali da nije realno da Srbija prihvati nezavisnost Kosova zbog “šarenih laža” o članstvu u EU u nekoj deceniji.

– Ako neko ima pametniji da nađe kompromis, neka ga predloži. A, ako neko očekuje da ćemo mi sada zbog šarenih laža da prihvatimo nezavisnost Kosova, a da oni nama obećaju da ćemo ne znam koje decenije biti članica EU, to nije realno. Oni mogu da pričaju šta hoće, ali odluku o tome da li smo mi saglasni ili ne, donijeće Srbija –  rekao je Dačić.

On je za TV “Pink” istakao da je zbog toga važno da Srbija bude politički stabilna i da predstojeći izbori proteknu u demokratskoj atmosferi.

Komentarišući izjavu evropskog izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da želi da se dijalog nastavi krajem juna, a EU želi ubrzanje rješavanja pitanja Kosova i da ne želi mijenjanje granica, Dačić je rekao da Lajčak ima i pozitivne i negativne strane.

On je dodao da je pozitivno to što Lajčak dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo, ali, s druge strane, to je i hendikep za Srbiju, jer on mora da se dokazuje da nije naklonjen toj opciji.

– I sada i on (Lajčak) daje neke izjave. Moraću da ga zovem i da mu kažem, prijateljski, da to nisu njegove, niti su njegova kompentencija. Nije na njima (EU) da oni određuju šta će biti rezultat dijaloga Beograda i Prištine – naveo je Dačić.

On je podsjetio da u EU govore da će se voditi računa da to rješenje mora da bude, kako kažu u EU, u skladu sa evropskim vrijednostima.

– A koje su to evropske vrijednosti? A onda kažu nema razmjene teritorija, nema promjene granica. Šta to znači? A o čemu ćemo onda da razgovaramo. Neka nam daju rješenje. Koje je rješenje? Šta oni mogu da predlože, ako kažu nema promjena granica. Ali, onda nema ni promjena granica Srbije – rekao je Dačić.

On je dodao da, s obzirom na to da Srbija ne prihvata jedno, a Priština drugo, onda EU treba da pruži neki kompromis.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se