12.4 C
Zvornik
27. јул 2024.

Zajednička izjava Putina i Trampa uzburkala Vašington

Zajednička izjava predsjednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Donalda Trampa povodom 75. godišnjice susreta sovjetskih i američkih vojnih komandanata na reci Elbi izazvala je zabrinutost i sporove u Bijeloj kući, piše „Vol strit džurnal“.

Prema pisanju lista, svrha „neobične deklaracije“ dvojice lidera je da pokažu da SAD i Rusija mogu sarađivati, uprkos nesuglasicama.

„’Duh Elbe’ je primjer kako naše zemlje mogu odbaciti nesuglasice, izgraditi povjerenje i sarađivati u ime zajedničkog cilja“, navodi se u članku.

List podsjeća da se ovo dogodilo upravo u vrijeme kada se „Pentagon i Stej department žale na Rusiju, i kada mnogi zvaničnici i dalje oprezno gledaju na namjere Moskve“, prenosi Sputnik.

„Sigurna sam da je to bila ruska inicijativa. Putin želi potvrdu od SAD da je savremena Rusija, poput Sovjetskog Saveza, velika sila“, izjavila je bivša američka obavještajna analitičarka i autorka knjige „Putinov svet“ Anžela Stent.

Zajednička inicijativa Putina i Trampa izazvala je zabrinutost kod pojedinih zakonodavaca i članova američkog Kongresa. Dio Trampove administracije strahuje da bi deklaracija mogla poništiti „oštar signal“ Vašingtona upućen Moskvi, prenose izvori lista.

Međutim, rusko-američki odnosi i dalje su napeti, piše list. Pentagon je okarakterisao Rusiju i Kinu kao glavne protivnike, a prošle godine SAD su napustile Dogovor o raketama srednjeg i kratkog dometa, optuživši Moskvu za njegovo kršenje.

Ipak, američka administracija želi saradnju sa Moskvom. U poslednjih nekoliko nedelja Tramp je nekoliko puta razgovarao sa Putinom, podsjeća „Vol strit džurnal“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se