13.1 C
Zvornik
27. септембра 2022.

Analiza: Primjeri kako se brzo širi COVID-19

ZAGREB – Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je vrlo zanimljivu analizu prenosa COVID-19 u Singapuru, koja ukazuje koliko je ovaj virus opasan i kako se lako širi.

Za one kojima se ne čita ovaj juče objavljeni dokument, redovni profesor biohemije i molekularne biologije sa zagrebačkog Prehrambeno-biohemijskog fakulteta Gordan Lauc podijelio ga je na svom Facebook profilu i izdvojio nekoliko zanimljivih primjera.

„Pacijent A5 je zaražen tako što je sjedio na istom mjestu u crkvi, na kom su prethodno sjedili pacijenti A1 i A2 koji u to vrijeme još nisu imali nikakve simptome“, jedan je od primjera izdvojenih iz pomenutog dokumenta.

Drugi primjer kaže da su se pacijenti F2 i F3 zarazili tako što su sjedili red iza pacijenta F1 u crkvi.

Takođe, spominje se i primjer kada je osoba bez ikakvih simptoma na probi hora zarazila 40-60 ljudi.

„Ovaj SARS-Cov-2 je veoma zarazan jer se umnožava u grlu i nosu i prije pojave bilo kakvih simptoma. Nosite maske i kada nemate simptome (bilo kakve maske, maramu, šal oko nosa i usta i sl. – maska ne štiti vas, već njom štitite ljude oko sebe jer možda širite virus, a da to i ne znate) i perite ruke. Sapun i voda su OK, nema potreba za silnim alkoholom ili agresivnim sredstvima koja će vam oštetiti kožu“, poručuje profesor Lauc.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,106PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se