24.4 C
Zvornik
19. мај 2024.

Traži se rješenje za završetak školske i akademske godine: Znanje će proći provjeru, to je sigurno

Osnovci, srednjoškolci i studenti u Republici Srpskoj, zbog širenja virusa korona, zamijenili su klupe i amfiteatre kućama, iz kojih na malim ekranima i putem onlajn platformi prate nastavu, a prosvjetni radnici poručuju da je trenutno najvažnije da redovno prate gradivo jer će njihovo znanje sigurno biti provjereno.

Nastava za učenike osnovnih škola od 17. marta je organizovana putem programa Radio-televizije Republike Srpske, a od 23. marta počela je nastava na daljinu za učenike srednjih škola i studente putem platformi na kojima dobijaju materijale i instrukcije za rad i razmjenjuju informacije sa profesorima u vezi sa nastavnim sadržajem i zadacima.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske već su podvukli da đaci neće izgubiti školsku godinu, a u toku su razgovori o tome na koji način će ona biti privedena kraju, imajući u vidu da je gotovo izvjesno da se do kraja ovog polugodišta neće vratiti u klupe.

O završetku školske i akademske godine razgovarano je prošle sedmice na sastanku predsjednice RS Željke Cvijanović sa članovima Radnog tima za obrazovanje, koji čine ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević i direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

Damjanović je juče podsjetio da je tada konstatovano da poseban akcenat treba da bude na pronalaženju rješenja za provjeru znanja učenika osnovnih i srednjih škola, te za održavanje ispita za studente kada se za to steknu uslovi.

– Konkretan prijedlog imaćemo do kraja maja, a sastanaka će u idućem periodu biti više – poručio Damjanović.

Predstavnici osnovnih i srednjih škola ističu da je sada fokus na nastavi na daljinu i da đaci „upiju“ što više znanja. Dio njih je saglasan da bi razredni ispiti, koji su predviđeni i važećim aktima za pojedine situacije kada je redovno stanje, a u pravilu se polažu u junskom ili avgustovskom roku, mogli biti dobro rješenje i u vrijeme vanredne situacije.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže da su nastavnici zaduženi da prate rad učenika, a da će kasnije biti definisan konačan modalitet ocjenjivanja.

– Da li će to biti razredni ispit ili nešto drugo, još ne znamo. Za sada je bitno da nastava ide i da đaci mogu da uče, a onih koji to neće bilo je uvijek i dok je nastava bila u učionici. Učenici su se, kao i nastavno osoblje, prilagodili, a vidjećemo još kako ćemo školsku godinu privesti kraju. Bitno je da djeca usvoje znanje, a verifikovaćemo ocjene sigurno – rekao je Popržen.

Sličan stav dijeli i njegov kolega Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva srednjih škola dobojske regije, koji kaže da je svima primarni cilj da učenici usvoje gradivo i da dobiju povratnu informaciju o postignućima.

– Potrebno je sačekati i vidjeti koliko će ovakvo stanje  potrajati. Ima nekoliko načina za provjeru znanja. Prema zakonu, ako učenik nije redovno pohađao nastavu, polaže razredni ispit. Možemo imati i onlajn testove, ali to zahtijeva izmjenu zakona i tako dalje. Mislim da je, s obzirom na to da nastavna godina traje do 31. avgusta, moguće stvoriti uslove da se učenici ocijene i prema važećem zakonu, odnosno putem razrednog ispita – kazao je Vasiljević.

Đaci su, kaže, dobro odreagovali na novi vid nastave.

– Ključno je da uče. Siguran sam da će nivo znanja, ako ovako nastavimo, biti sasvim solidan, a kako ćemo ocijeniti, vidjećemo još – rekao je Vasiljević.

Konačan stav čekaju i na fakultetima, ali šalju istu poruku studentima.

– Nadamo se da će se situacija smiriti do juna, te da ćemo moći da, kao i do sada, organizujemo ispitni rok. Aprilski rok je prolongiran do juna, ali uglavnom studenti neće biti oštećeni. Biće rokova – rekao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić.

Među opcijama koje se pominju u akademskim krugovima jedna je i bezuslovni upis godine, odnosno da studentima, na primjer, bude dozvoljen upis u četvrtu godinu studija bez obzira na broj položenih ispita iz prethodne godine. Kulić kaže da još nisu razmišljali o tome, ali da će dva javna univerziteta u RS imati identičan stav u vezi sa tim pitanjem.

Neke od situacija za polaganje razrednog ispita prema važećim aktima RS

* ako učenik iz opravdanih razloga nije pohađao nastavu više od trećine godišnjeg broja časova

* ako je neocijenjen iz jednog ili više predmeta

* ako polaže ispit iz stranog jezika koji nije izučavao u školi

* ako mu je odobreno ubrzano napredovanje

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se