naslovnaSvijetVIJESTI

Amerika protiv koronavirusa

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE  

Više od milijardu i pet stotina miliona ljudi, što je preko petine svjetske populacije, dobilo je naredbu ili savjet da ne napuštaju svoje domove zbog širenja koronavirusa, dok su Evropa i Amerika, nova žarišta zaraze, u potrazi za maskama, respiratorima i drugom medicinskom opremom. Od novog virusa je širom svijeta oboljelo više od 350 hiljada ljudi, a 15 hiljada je preminulo, zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da se pandemija ubrzava.

U Americi je za samo nekoliko nedjelja broj slučajeva porastao na više od 35 hiljada, dok je umrlo najmanje 400 ljudi. Trećini američke populacije, od Kalifornije preko Ilinoisa do Njujorka, naređeno je ili savjetovano da ne izlazi iz kuće, dok su zatvoreni svi poslovni objekti, koji nisu neophodni. Značajne su i ekonomske posljedice.

Berza nastavlja da pada, a Senat nije uspio da usvoji veliki stimulativni paket. U međuvremenu, republikanac iz Kentakija Rend Pol postao je prvi senator pozitivan na koronavirus. Još četvorica senatora sa kojima je Pol bio u kontaktu, sada su u samoizolaciji.

https://www.facebook.com/otvorenistudio/videos/1161502090903040/

Preko
Glas Amerike
Tagovi
Back to top button
Close
Close