5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

NASA objavila tekst o uručenju pisma načelniku opštine Jezero

PASADENA – Na internet stranici američke Agencije za svemirska istraživanja /Nasa/ objavljeno je da je američki ambasador u BiH Erik Nelson uručio načelniku opštine Jezero Snežani Ružičić pismo u kome je potvrđeno da je krater na Marsu nazvan po ovoj opštini u Republici Srpskoj.

U tekstu se podsjeća da je američki ambasador u BiH juče predao pismo Ružičićevoj.

U pismu direktora Službe za istraživanje Marsa pri Nasi DŽejmsa Vocina odata je počast povezanosti ovog gradića i kratera Jezero na koji će sletjeti predstojeća misija naredne godine.

„Neophodan je međunarodni tim stručnjaka za stvaranje i podršku komplikovane misije i ambicije da naredne godine stigne do Marsa. Ponosan sam što će obuhvatiti i mještane Jezera, kao počasne članove misije. Zajedno ćemo istraživati naučno najinteresantnije lokacije na Marsu“, navodi Vocin u pismu.

Povezanost između Marsa i opštine Jezero nastala je odlukom Međunarodne astronomske unije /IAU/ 2007. godine kada je ova organizacija krateru širokom 45 kilometara dodijelila ime po ovoj opštini u Srpskoj.

Krater se nalazi na visoravni Izidis, ogromnom basenu sjeverno od Marsovog ekvatora.

U novembru prošle godine ili 11 godina nakon što je krater „Jezero“ dobio ime, Nasa je ovu lokaciju označila kao lokaciju za slijetanje na Mars 2020. godine. /kraj/dl

24-Sep-2019 10:12:49 Republika Srpska – Pale – društvo

Dvojica muškaraca klanjala u olimpijskom parku

PALE – Dvojica muškaraca islamske vjeroispovjesti obavljali su vjerski obred u centru Pala, u Olimpijskom parku gdje se djeca igraju i starija populacija odmara.

Portparol Policijske uprave Istočno Sarajevo Vesna Stokanović rekla je Srni da su juče policijski službenici po prijavi građana izašli na teren, ali su nepoznati muškarci već otišli.

„S obzirom na to da su već otišli, nismo mogli utvrditi ni njihov identitet ni odakle dolaze“, istakla je Stokanovićeva.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se