DruštvoVIJESTI

Na Miholjdan osveštanje kapele Vidovdanskih heroja

SARAJEVO – NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštaće na Miholjdan, 12. oktobra, obnovljenu Kapelu vidovdanskih heroja na srpskom pravoslavnom groblju Svetog arhangela Mihaila i Gavrila na Koševu, u Sarajevu.

Ovaj znameniti objekat srpsko-vizantijske arhitekture podignut je kao spomen-obilježje svim pripadnicima „Mlade Bosne“ koji su organizovali i izveli atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda 1914. godine, saopšteno je iz info-službe Mitropolije dabrobosanske.

Kapelu je projektovao poznati srpski arhitekta porijeklom iz Dubrovnika Aleksandar Deroko, a podigla ju je 1939. godine Srpska pravoslavna crkvena opština Sarajevo, uz blagoslov tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića /Sveštenomučenika Petra/.

Ono što ovu kapelu čini posebnom je to što je sagrađena od nadgrobnih spomenika sa drevnog, viševjekovnog srpskog sarajevskog groblja koje je porušeno da bi tu bila podignuta zgrada u kojoj su sada smještene zajedničke institucije BiH.

Među mnogim poznatim Srbima koji su na starom groblju bili sahranjeni su vojvoda Golub Babić iz Trubara – vođa srpskog ustanka na Tromeđi 1875. godine, Staka Skenderova, plemenita Engleskinja Mis Irbi, kao i mnogi drugi.

„Mudri Aleksandar Deroko zahtijevao je da natpisi na spomenicima i krstovima budu okrenuti tako da i danas možemo čitati imena onih čiji su spomenici porušeni, a njihova grobna mjesta prekopana i devastirana na starom srpskom sarajevskom groblju“, navedeno je u saopštenju.

Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je sredstva kojima je 2018. godine kapela obnovljena.

Osveštenje obnovljene kapele najavljeno je za 9.00 časova.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close