Ratnohuškačka i prijeteća izjava Džaferovića o Srpskoj

BEOGRAD – Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je kao ratnohuškačku i prijeteću izjavu kandidata SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića „da će nestati Republika Srpska ako Milorad Dodik ne poštuje prava Bošnjaka i Hrvata i bude nasrtao na BiH“. 

Linta je istakao da Džaferović vrši klasičnu zamjenu teza, govoreći o tobožnjem kršenju prava Bošnjaka u Srpskoj i nasrtajima na BiH, a istovremno ćuti o sistemskoj diskriminaciji prema preostalim Srbima u Federaciji BiH i negiranju Republike Srpske od bošnjačkih političara.

„U Republiku Srpsku se vratilo 250.000 Bošnjaka i vraćena im je gotova sva imovina. Za povratak Bošnjaka u Srpsku, kao i za rad bošnjačkih udruženja, izdvajaju se znatna sredstva i Bošnjaci se zapošljavaju u državnoj upravi i javnom sektoru“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On ističe da, s druge strane, od 600.000 Srba, koliko ih je živjelo na području Federacije BiH prije rata, sada u tom entitetu živi svega 56.000 Srba.

Linta podsjeća da Federacija BiH izdavaja mala sredstva za povratak protjeranih Srba, kao i za rad srpskih udruženja, te da sprečava zapošljavanje Srba u državnoj upravi, policiji, prosvjeti, zdravstvu i drugim institucijama.

„Bošnjački političari negiranjem Dana Republike Srpske – 9. januara, prijetnjama novim sukobima, kao i lažnim pričama o genocidu u Srebrenici i o agresiji Srbije i srpskog naroda na BiH, nastoje da sruše dejtonsku BiH i uspostave unitarnu državu, što je opasna politika koja ugrožava mir i stabilnost na zapadnom Balkanu“, upozorio je Linta.

Back to top button