8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Pet tajni Googlea za koje niste ni znali da postoje

Google krije mnogo toga od nas. Nekad su u pitanju simpatične igrice, aplikacije koje olakšavaju posao, a nekad i „sitnice“ kao što je korišćenje podataka korisnika. Izgleda da, kada je ta kompanija u pitanju, dobro uvijek ide sa lošim.

Najpoznatija svjetska internet kompanija nedavno je proslavila 20. rođendan, a u svojoj (po IT standardima) dugoj istoriji mnogo toga se promijenilo. Za sve ove godine, Google search se trudi da bude drugačiji od drugih, ne samo kada je postavljanje standarda za pretraživanje.

Google se razlikuje i po raznim zabavnim sitnicama koje će vam pomoći da vrijeme na poslu/učenje brže prođe. Vremenom su ove „tajne“ zanimacije sve više dobijale na popularnosti, pored standardnih trikova koji olakšavaju rad, piše PC Press.

1. Google igrice

Ako volite legendarne igrice sa početka istorije elektronske zabave, Google nudi pravu riznicu provoda. Za početak oprobajte se u skidanju ciglica kucanjem u search imena originalne igre – Atari Breakout. Pojaviće se opcija da igrate čuvenu igru iz 1976. godine koja je još uvijek zarazna kao nekad na automatima.

Ako vam to nije dovoljno, isprobajte još neke zabavne opcije koje nudi Google u ogledalu. Ljubitelji nostalgije obradovaće se Zmijicom, interaktivnim doodleom/igrom. Tu su i još neke sulude stvari poput Bing searcha u ogledalu ili akvarijuma sa ribama.

Svakako dovoljno materijala za odlaganje učenja ispita ili završavanja važnog projekta na poslu – high score ne može da čeka!

2. Zanimljiva geografija i Google Maps

Ukoliko niste do sada mnogo koristili Google Maps, sada imate savršen razlog za promjenu navika. Ljubitelji geografije (i pribadača) će sa zadovoljstvom trošiti sate uz Smarty Pins, pokušavajući da pronađu rješenja na postavljena pitanja iz poznavanja svjetskih pojmova.

Sva pitanja su vezana za lokacije na planeti Zemlji, tako da ćete proći cijeli globus tokom igranja. Dodatni bonus je što pitanja nisu ograničena na geografiju, već, u maniru društvene igre, možete da birate kategorije poput sporta, nauke, umjetnosti…

3. Google (je) avantura

Google je smatra da ne trošimo dovoljno vremena na guglanje, pa je odlučio da nas inspiriše. Kako se za dobre stvari mora potruditi, kompanija je dobro sakrila jednu tekstualnu avanturu.

Da biste došli do nje i riješili misteriju, potrebno je da ispunite određene uslove. Moramo samo da vas upozorimo, potrošićete prilično vremena, naučićete štošta (bes)korisnog, ali i dalje nećete pronaći ono zbog čega ste u startu otišli na pretraživač.

4. Svi Doodle crteži na jednom mjestu

Ako želite da pogledate prilično bogatu istoriju Google Doodle crteža, dovoljno je da na glavnoj search stranici kliknete na dugme I’m Feeling Lucky. Priznajte, nikad niste kliknuli na ovo dugme osim slučajno, a još manje bez ukucavanja termina za pretragu.

Kada se budete osjećali srećnim kliknite i otvoriće vam se cijeli svijet doodle crteža koji obilježavaju najvažnije događaje i jubileje širom svijeta, pa i iz Srbije. Vjerujemo da ćete se odlično zabaviti, nama je klik na ovu stranicu višestruko odložio završavanje teksta.

5. Google Easter Eggs

Za kraj, probajte da okrenete Google pretraživač naopačke (bukvalno), uz još nekoliko suludih stvari koje se kriju kad ukucate pravi termin. Da li ste spremni? Upozorili smo vas, vrijeme će da odleti…

I dok se tako lepo igrate, Google skuplja podatke o vama kako bi vam što efektnije prodao reklame za proizvode koji vam “baš trebaju”. Rekli smo vam da dobro uvijek ide sa lošim, zar ne? Ako vam se to ne sviđa, uvijek možete da koristite alternative za Google servise.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se