14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Zaštićeni svjedok potvrdio da se boji osvete Nasera Orića

SARAJEVO – Zaštićeni svjedok „O1“ Tužilaštva BiH izjavio je danas u Sudu BiH da u ranijim iskazima o ubistvima Srba na području Srebrenice 1992. godine nije pominjao Nasera Orića jer se bojao za svoj i život svoje porodice. 

Svjedok je rekao da je o zločinima koje je Orić počinio počeo da govori tek kada je od Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ dobio obećanje da će biti zaštićen i da će izaći iz BiH.

U nastavku obnovljenog suđenja komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine, ovog svjedoka su pred Apelacionim vijećem Suda BiH putem video-linka iz Beograda unakrsno ispitale odbrane optuženih.

Tokom višečasovnog ispitivanja, zaštićeni svjedok je uglavnom ponovio ono što je rekao tokom ranijeg davanja iskaza u Tužilaštvu BiH i Sipi, kao i u prvostepenom postupku 2016. godine kada je odbrana tvrdila da je riječ o nekredibilnom svjedoku kojem se ne može vjerovati.

I danas je Orićev branilac Lejla Čović nizom pitanja nastojala da obori njegov kredibilitet, na šta je reagovao tužilac Miroslav Janjić ulaganjem brojnih prigovora.

Govoreći o ubistvu sudije Slobodana Ilića 1992. godine u Zalazju, zaštićeni svjedok je danas ponovio da je bio svjedok ubistva, nakon čega mu je Čovićeva predočila iskaz koji je dao Tužilaštvu BiH 2014. godine u kojem uopšte nije pominjao to ubistvo.

Čovićeva je tvrdila da je svjedok juče, tokom davanja iskaza Tužilaštvu, prvi put pomenuo da je vidio kako Orić ispaljuje rafal u sudiju Ilića, nakon čega on umire.

„Tačno je da on to nije rekao ni u iskazu, ni u prvostepenom postupku. Svjedok je i danas naveo da je pod strahom za svoju familiju koja živi u BiH, a koja je nakon prvostepenog postupka imala brojne probleme i doživjela velike neprijatnosti“, rekao je tužilac Janjić.

Svjedok je danas objasnio da je, zbog straha od Orićeve osvete, davao različite iskaze u vezi sa ubistvom policajca Milutina Miloševića u selu Lolići. Juče je rekao da je ubijenog Miloševića vidio u plavoj uniformi, a ranije da je na sebi imao vojnu uniformu. U iskazu 2015. godine naveo je da je Milošević imao šarenu košulju i pancir ispod nje, koji su mu skinuli.

Zaštićeni svjedok je ponovio da je tako govorio iz straha da ga Orić ne ubije.

Danas je rekao da nije smatrao bitnim da ranije kaže da je bio u bliskim odnosima sa Miloševićem koji „nikoga nije poznavao kada je bio u uniformi“.

Svjedok je danas ponovio da je Orić tokom ispitivanja tukao Miloševića i da ga je ubio iz automatske puške, što se prema riječima Čovićeve ne slaže sa iskazom u prvostepenom postupku kada je rekao da ga je ubio Zulfo Tursunović.

Čovićeva je navela da svjedok u iskazu Tužilaštvu BiH 2014. godine nije pomenuo ubistvo fotografa Mitra Savića, a da je na jučerašnjem ročištu rekao da je vidio Orića kada mu je pucao u prsa i glavu.

U nastojanju da ospori kredibilitet zaštićenog svjedoka „O1“, Čovićeva je navela da je on višestruko kažnjavan za različita krivična djela, te da je 11 puta pravosnažno osuđivan. Tužilac Janjić rekao je da se u većini slučajeva radi o krivičnim djelima ugrožavanje javnog saobraćaja.

Muhićev branilac Sabina Mehić tvrdi da iskaz iz 2014. godine nije prekinut, te da je svjedok potpisao da je govorio istinu i da mu tada niko nije prijetio.

Janjić je i ovog puta reagovao, navodeći da je ispitivanje prekinuto jer je svjedok napustio prostoriju izrevoltiran ponašanjem istražioca i njegovog saradnika.

Zaštićeni svjedok je danas rekao da je Sabahudin Muhić zvani Mrčo dva puta pucao u Slobodana Miloševića, ali da nije siguran da ga je on i ubio. Ponovio je jučerašnji iskaz da je Miloševića ispitivao Orić i da je u njega pucao iz automatske puške.

Prema njegovim riječima, poslije toga je pucao i Muhić, nakon čega su ga vojnici pitali zašto je to uradio kada je ovaj već bio mrtav.

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok „O1“.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se