18.1 C
Zvornik
02. март 2024.

Selimović: Nema dileme da su većina muslimana u Raškoj oblasti, kao i u BiH, porijeklom Srbi

BEOGRAD – Istoričar iz Sjenice Salih Selimović rekao je da za istorijsku nauku nema dileme da su većina muslimana u Raškoj oblasti /Sandžaku/, kao i u BiH, porijeklom Srbi koji su sačuvali svoj jezik i običaje. 

„To što u Sarajevu i Novom Pazaru ne žele da me čuju, mnogo više govori o njima. Drugo saznanje, osim njihovog ličnog uverenja i mišljenja, osim sopstvenog, za njih je neprihvatljivo. A mnogi znaju pravu istinu o svom poreklu“, kaže Salihović.

Salihović, koji decenijama istražuje porijeklo muslimana u regionu, istakao je za „Večernje novosti“ da to potvrđuje i arhivska građa zapadne i istočne provinijencije, kao i literature mnogih stranih i domaćih istoričara, a posebno su tim dokazima bogati arhivi u Vatikanu, Veneciji, Beču, Dubrovniku, Konstantinopolju-Istanbulu, Peterburgu…

„Na osnovu svega ovoga ne može se govoriti o Bošnjacima kao o nekavom posebnom narodu, niti o posebnosti jezika“, rekao je Salihović.

Salihović je i sam dokazao svoje srpske korijene.

„Ne mogu da budem ono što nisam. Kako da budem Bošnjak, kada sam Srbin“, kaže Salihović.

Objašnjavajući kako je došlo do toga da se Bošnjaci promovišu kao poseban narod, Salihović je rekao da su svi osvajači i okupatori radili na tome da usitne srpski narod.

On je dodao da su muslimani lutali u traženju svog novog identiteta, jer su prihvatanjem islama bili odbačeni od svojih hrišćanskih sunarodnika, identifikovali se sa turskim okupatorom, iako to nisu mogli da budu ni po porijeklu, niti po jeziku.

Salihović navodi da je naziv turski Sandžak za Rašku oblast, koji je inače prestao da postoji 1902. godine, ostao u upotrebi u političko-diplomatksim manipulacijama Austrougarske, Turske i NJemačke.

On je rekao da ga nije iznenadio poziv bošnjačkog političara Sulejmana Ugljanina da „Priština zaštiti interse Bošnjaka u Sandžaku, jer se sve „mijesi“ u istoj kuhinji i sa istim ciljem, pošto nekima ne odgovaraju dobri odnosi Beograda i Ankare.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se