0.4 C
Zvornik
03. фебруара 2023.

Obilježeno 26 godina od zločina nad Srbima na Crnom vrhu

ZVORNIK – Parastosom, polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na Spomen-ploču na Crnom vrhu kod Zvornika danas je obilježeno 26 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policije i civila, koje su 10. septembra 1992. godine iz zasjede ubili srebrenički muslimani. 

Parastos je služilo mjesno sveštenstvo, a vijence su položoli porodice poginulih, predstavnici republičke i gradske Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, pripadnici Policijske uprave Zvornik i građani.

Potpredsjednik Organizacije zarobljenih i poginulioh boraca i nestalih civila Republike Srpske Niko Kisić naglasio je da Sud i Tužilaštvo BiH ne radi ništa kada je riječ o ratnim zločinima nad Srbima.

„Sud i Tužilaštvo BiH su pristrasni. Ni za jedan ratni zločin koji se dogodio nad Srbima, i pored svih audio i video-zapisa i svjedoka, pa ni ovaj na Crnom vrhu, nije stigla pravda“, rekao je Kisić.

Ističući da ni za narednih 40 godina, ako se ovako nastavi raditi, Srbi neće pronaći nestale borce i civile, Pisić je rekao da je to upravo i cilj nekih međunarodnih i bošnjačkih struktura vlasti u Sarajevu da se Srbi okrive kao ratni zločinci za sva dešavanja na ovim prostorima, što, naglasio je, nije istina.

„Srbi su, kao narod, branili svoja ognjišta, djecu, porodice i svojim patriotizmom stvorili sebi državu Republiku Srpsku“, naglasio je Kisić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Zvornik Miodrag Pavlović podsjetio je da je grupa muslimana iz Srebrenice došla na ovo mjesto do putne komunikacije Zvornik-Tuzla i u mučkoj zasjedi napala kolonu vozila u kojoj su se većinom nalazili civili.

„Ta je grupa zvjerski poubijala učesnike kolone, koji su bili nenaoružani, a zatim zapalili vozila“, rekao je Pavlović.

On je dodao da za ovaj zličin još niko nije odgovarao, ali se zna da su ga počinili srebrenički muslimani.

Sekretar Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik Milivoje Marković ponovio je da su prije 26 godina na ovom mjestu srebrenički muslimani izvršili zločin u dubini teritorije Republike Srpske.

„Srebrenički muslimani su tog dana 1992. godine prešli više od 60 kilometara da bi presjecajući kolonu vozila koja se kretala od Crnog vrha prema Zvorniku izvršili neviđeni zločin nad nedužnim civilima, te pripadnicima Vojske i policije Republike Srpske od kojih je većina bila u civilnim odjelima“, podsjetio je Marković.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se