Nigdje ne piše da glavni tužilac treba da bude određene nacionalnosti

SARAJEVO – Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je da nisu tačne tvrdnje iz SDA da nema dovoljno Bošnjaka u pravosuđu i da bi glavni tužilac BiH trebalo da bude Bošnjak, navodeći da nigdje u propisima ne piše da glavni tužilac treba da bude određene nacionalnosti. 

„Očekujem da Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH uloži mnogo napora i mudrosti da bi izabrao najbolju osobu za glavnog tužioca BiH“, rekao je Grubeša za „Večernji list“, izdanje za BiH.

On ističe da glavni tužilac treba da bude najbolji jer u BiH postoji negativna percepcija pravosuđa, a riječ je o vrlo nezahvalnoj poziciji.

Grubeša je podsjetio na nedavne napade na vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordanu Tadić.

Govoreći o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku koji je Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio prije dva dana, Grubeša naglašava da sada imunitet ne može dobiti lice koje je izvršilo krivično djelo za koje je predviđena kazna od 10 i više godina.

On je dodao da je sada Zakonom precizirano da istrage moraju da budu okončane u roku od 18 mjeseci ili maksimalno 2,5 godine, nakon čega se istraga obustavlja, a ako se pojave novi dokazi, ona može da bude obnovljena.

Grubeša pojašnjava da je do sada svaki građanin BiH, a ne samo političari, mogao biti neograničeno dugo prisluškivan, a da istraga nikada ne bude okončana.

„Do sada su se resursi /Obavještajno-/bezbjednosne agencije mogli koristiti do u beskonačnost protiv određenih lica, dok bi oni koji su stvarna prijetnja za bezbjednost mogli mirno spavati, a svjedoci smo da su u cijelom svijetu terorizam i slična djela u ekspanziji“, rekao je Grubeša.

(SRNA)

Back to top button