10.9 C
Zvornik
21. марта 2023.

Džered Izrael: U Srebrenici se nije dogodio genocid

BEOGRAD – Američki pisac i član Komisije za istinu o Jasenovcu Džered Izrael kaže da se u Srebrenici nije dogodio genocid. 

„Srpskim oficirima i političarima je presuđeno za nešto što se nije dogodilo“, rekao je Izrael za „Večernje novosti“ i dodao da sve liči na slučaj „Drajfus“ /najpoznatiji primjer nepravednih optužbi i osudi nedužnih ljudi/.

Izrael, koji već šest godina istražuju događaj iz jula 1995. i uskoro će objaviti knjigu o tome, kaže da se izvori ove prevare nalaze u Vatikanu i da je sve režirano tako da se uništi ponos Srba i da se oni duboko dramatizuju.

„Zločin Srba je njihovo postojanje, što znači da su odbili da se prilagode i podvrgnu kontroli Vatikana i što su svjedoci vatikanskog saučesništva u nacističkim i ustaškim zločinima u Drugom svjetskom ratu“, rekao je Izrael.

On kaže da Vatikan želi da kontroliše rusko pravoslavlje, dok srpski otpor ima veliki uticaj na ruski narod, koji u velikoj mjeri poštuje Srbe. „Zato Srbi moraju biti pokoreni, slomljeni i diskreditovani“, rekao je Izrael.

Američki pisac kaže da je hrvatski kardinal Alojzije Stepinac bio ratni zločinac koji je u ime katoličke vjere Srbe pokrštavao, ubijao i protjerivao,

„Kada je 1945. godine uhapšen i suđeno mu u Americi, Vatikan je to pokušao da prikaže kao osvetu komunista. Reagovala je Titova vlada, a najveću ulogu odigrao je Sava Kosanović /Teslin nećak, kraljev pa Brozov ambasador/“, naveo je Izrael.

On kaže da je Kosanović 1947. godine napisao knjigu u kojoj je citirao izvode iz hrvatske štampe od 1941. do 1945. godine, u kojoj su se „ustaše i Vatikan“ hvalili svojim zlodjelima nad komšijama Srbima.

„U tome je prednjačila crkvena štampa. Glavni urednik svih tih novina bio je vođa takozvane Katoličke akcije Alojzije Stepinac, koji se i sam `laćao pera` i pisao o ovim zločinima. Odmah po objavljivanju Kosanovićeve knjige, sve polemike u Americi o Stepincu su stale“, rekao je Izrael.

On ističe da je broj nastradalih Srba od 1941. do 1945. u NHD veći od miliona, pri čemu je u Jasenovcu, prema Aleksandru Arnonu, svjedoku optužbe na suđenju Adolfu Ajhmanu u Jerusalimu 1961. godine, ubijeno oko 600.000, a u drugim logorskim kompleksima NDH još nekoliko stotina hiljada Srba.

„Pregledajući arhivu NJujork tajmsa, vidio sam da se u člancima iz 1945, 1961. i 1972. o Jasenovcu govori kao o stratištu u Hrvatskoj gdje je ubijeno od 700.000 do 800.000 uglavnom Srba. U enciklopediji Jad Vašema iz 1990. navodi se broj od 600.000“, navodi Izrael.

On ističe da se zatim, kako se razbuktavao rat na Balkanu 90-tih, broj ubijenih Srba sveo na nekoliko desetina hiljada.

„Vatikan i NJemačka su, u stvari, nastavili posao iz 1941. godine. Slijedeći istorijska dokumenta, potpuno je jasno da je Vatikan najzaslužniji za stvaranje NDH i da se za takvu monstrum državu zalagao i prije 1941. godine“, rekao je Izrael.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
974PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se