10.4 C
Zvornik
19. март 2024.

Srpska očekuje REAKCIJU STRANACA: “Zašto ćutite? Spriječite Izetbegovića da poziva na rat!”

Čime Bakir Izetbegović treba još da zaprijeti, pa da međunarodna zajednica u BiH reaguje?

Ovakvo pitanje postavljaju politički predstavnici Republike Srpske nakon što je bošnjački lider proteklih dana uputio nekoliko zabrinjavajućih i ratnohuškačkih izjava.

– Napravićemo mi i pokretnu haubicu i već je radimo, transporter pokretni, pušku smo napravili i napravićemo onu dobru taktičku 12.7, višecjevne bacače svih mogućih kalibara i svu moguću municiju za to i dronove. Pa ćemo biti kao onaj mali čovjek koji nije krupan, ali je ljut i dobro naoružan i neka svako dobro razmisli da li će ga iz čista mira dirati – poručio je Izetbegović, piše Srpskainfo.com.

Dvostruki aršini

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić smatra da je međunarodna zajednica već trebalo da odreaguje na ovakve Izetbegovićeve istupe.

Banjaluka03 Nenad Stevandic copy

– To je morao da uradi OHR i sve ambasade, posebno zapadnih zemalja, jer su oni najčešće sankcionisali i upozoravali na nestabilnost koja se izaziva upotrebom teške retorike i pominjanjem rata. Očigledno je da međunarodna zajednica koristi dvostruke i licemjerne aršine. Sjetimo se na koji način su reagovali na svaku izjavu predsjednika RS Milorada Dodika, pa čak i na onu u kojoj on govori da će se RS braniti. Dakle, mi ne smijmo da kažemo ni da ćemo se braniti, a drugi smiju da prijete ratom, da ih se uopšte ne opomene. To je ta licemjerna dvoličnost – kaže Stevandić.

OHR bira riječi

Reakcija međunarodne zajednice za sada se svodi na komentare, i to na osnovu upita medija. Tako je u Kancelariji visokog predstavnika ocijenjeno da bi javne ličnosti trebalo da pažljivo i odgovorno biraju svoje riječi.

– Javne ličnosti imaju odgovornost da doprinose miru i pomirenju – rekao je portparol OHR Mario Brkić na pitanje Srne kakav je stav OHR u vezi sa Izetbegovićevom izjavom o potrebi naoružavanja Bošnjaka u BiH.

Poziv političkim liderima

Iz Ambasade SAD u BiH su upozorili da su pozivi na naoružavanje ili prijetnje oružjem u BiH opasni i da ne bi trebalo da budu dio javnog diskursa.

– Imajući u vidu nedavnu turbulentnu prošlost BiH, spominjanje ili aludiranje na rat je neprihvatljivo. Jasno i glasno pozivamo političke vođe da se uzdrže od davanja ovakvih štetnih izjava – poručili su iz američke ambasade.

Istovremeno, u Izetbegovićevu odbranu stao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, koji je za “Slobodnu Bosnu” ocijenio neargumentovanim i nesuvislim tvrdnje da lider SDA izjavom o namjenskoj industriji priziva rat, navodeći da pojedinci time prikupljaju jeftine političke poene.

Čubrilović: Dodvoravanje biračima

Nedavne izjave gospodina Bakira Izetbegovića treba posmatrati u svrhu priprema za predizbornu kampanju i prilagođavanje bošnjačkom biračkom tijelu. Ne bi trebalo davati poseban značaj takvim izjavama, jer one ne doprinose razvoju, napretku društva i stvaranju povoljnijeg ambijenta za bolji život naših građana. Znamo da takve prijetnje namaju nikakvih osnova. Republika Srpska je opredijeljena za mir, napredak i građenje bolje budućnosti. Najoštrije osuđujemo sve one koji prizivaju sukobe i očekujemo da to isto učine i predstavnici međunarodne zajednice – izjavio je za Srpskainfo predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se