SNSD, DNS i SP finalizuju dogovor o kandidatima

BANJALUKA – Predstavnici SNSD-a, DNS-a i SP-a, stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj, do kraja ove sedmice, najvjerovatnije u petak, u Banjaluci će potpisati konačni koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na opštim izborima u BiH.

Potvrdio je to juče „Glasu Srpske“ predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dodavši da je uvjeren da će koalicioni partneri doći do dogovora ne samo o pojedinačnim kandidaturama nego i o svim drugim važnijim funkcijama i njihovoj raspodjeli nakon izbora.

– SNSD će definitivno imati kandidate za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH iz RS. Za sada mogu da kažem da je DNS zainteresovan za pozicije predsjednika Narodne skupštine i Vlade RS – istakao je Dodik koji je ranije saopštio da će u trku za člana Predsjedništva, dok je u opciji za kandidata za predsjednika RS nekoliko imena.

Sastanku će prisustvovati Dodik te lideri DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić, kao i članovi rukovodstava triju partija.

Dodik je tokom posjete Trebinju istakao da je koalicija SNSD-DNS-SP najdugovječnija na prostoru bivše Jugoslavije, te da se nije moglo ni očekivati da dođe do nekih promjena na tom planu.

– Imamo dogovor da u narednih sedmicu do dvije završimo tu priču koja za nas nije problematična. Naš ugovor će definisati podršku zajedničkim kandidatima – rekao je Dodik. Naglasio je da bi SNSD, DNS i SP išli pojedinačno na parlamentarne izbore u Republici Srpskoj.

– Moguće je da napravimo zajedničku listu ili da dio koalicije bude na zajedničkoj listi. DNS će vjerovatno ići sam. SNSD to može uvijek, ali SNSD traži kapacitet da ostvari što je moguće veći rezultat za Predstavnički dom Parlamenta BiH. Tamo hoćemo da dobijemo sigurnih deset poslanika koji će biti u funkciji RS i biti spremni da zajedničkom politikom određuju i političku dinamiku na nivou BiH – istakao je Dodik i dodao da će Srbin biti predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Naglasio je da je politika SNSD-a Republika Srpska.

– Ja jesam član SNSD-a, ali moja partija je Republika Srpska. Naša namjera nije destabilizacija ili sprovođenje nasilja, nego postavljanje stvari u skladu sa Ustavom i Dejtonom – naglasio je Dodik koji je i predsjednik RS.

Upozorio je da činjenica da stranci upravljaju cijelim sistemom u BiH ne može ništa dobro proizvesti za Srpsku.

– Postoje različite tendencije da stranci, koji su involvirani u priču o naprasnoj izmjeni Izbornog zakona BiH, kontrolišu predstojeće izbore u BiH. Taj zakon nije sprovodljiv do izbora, a stranci bi onda rekli da nema uslova za sprovođene izbora. Ako se izbori održe, a ne sprovede izmijenjeni izborni zakon, što je nemoguće da do tada bude učinjeno, onda će neko od njih tužiti, a Sud BiH će reći da izbori nisu legitimni – rekao je Dodik. On pojašnjava da stranci žele tu vrstu kontrole, što, kako kaže, SNSD vidi.

– Razgovarali smo sa nekima iz takozvanog Saveza za promjene i oni su nam rekli da se od njih traži da se po svaku cijenu izborni zakon izglasa – rekao je Dodik. Pojasnio je i da nema vremena da se, ako bi izmjene i bile usvojene, nabavi nova oprema i opremi svako glasačko mjesto.

– Nikada se nije desilo da se u izbornoj godini mijenjaju pravila. Službenici OHR-a, američke i britanske ambasade uporno obilaze poslanike koji treba da glasaju za izmjene zakona i da naprave još jednu nemoguću situaciju jer znaju da neće dobiti očekivani rezultat. SNSD ima kapacitet da ostvari najbolji istorijski rezultat – rekao je Dodik.

Zamjenik predsjednika DNS-a Nedeljko Čubrilović u petak je izrazio uvjerenje da će vrlo brzo biti postignut dogovor SNSD-a, DNS-a i SP-a u vezi sa zajedničkim kandidatima. On je istakao da DNS ide samostalno na predstojeće izbore za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH, te da očekuje najbolji rezultat do sada.

Petar Đokić juče je u Trebinju kazao da očekuje kvalitetniju podršku birača nego na prethodnim izborima jer vjeruje da građani u socijalistima prepoznaju „sigurnost i stabilnost“. Dodao je da su cilj partije na predstojećim opštim izborima dva poslanička mandata iz Hercegovine u Narodnoj skupštini RS.

Odlučivanje na nivou BiH

Milorad Dodik je istakao da nije političar koji će kod Srba praviti zabludu da BiH može biti država.

– BiH je teritorija sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Stranci hoće da ne postoje entiteti i narodi, a da postoji samo izvršna vlast na nivou BiH – istakao je Dodik. Dodao je da se po tome razlikuje od sadašnjeg člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića (PDP) i drugih koji su za svoju funkciju, kaže, bili spremni da promijene karakter odlučivanja u BiH.

– Odjednom smo dobili strategiju koja kaže da će BiH pratiti spoljnu politiku EU. Ivanić je sklon spekulacijama i reći će da nigdje ne piše da ćemo uvesti sankcije Rusiji. Da, ali to će tražiti Evropa i morate pratiti njihovu politiku. Ivanić će doći i reći da je protiv toga da BiH ide u NATO, ali nije bio spreman da glasa za to da budemo neutralni – istakao je Dodik.

Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević rekla je da Ivanić i Savez za promjene traže snažne spoljne saveznike Srpskoj.

– To je razlika između vremena naše vlasti u Sarajevu i vlasti SNSD-a kada su bile svakodnevne međunarodne inicijative za centralizaciju BiH i brisanje RS – navela je Pandurevićeva.

Back to top button