9.4 C
Zvornik
15. јун 2024.

Englezi „guraju“ Ivanića za člana Predsjedništva BiH

Određene zapadne ambasade i službe tražile su od opozicije u Republici Srpskoj da aktuelni član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić stane na „crtu“ lideru SNSD-a Miloradu Dodiku nakon njegove potvrde da će biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, piše portal „Govori Srbija“.

„Ivanić je bio najizgledniji kandidat opozicije u Republici Srpskoj za funkciju predsednika ovog entiteta. Ali, kada je Milorad Dodik nedavno u emisiji ‘Oko’ RTS-a potvrdio da će se kandidovati za člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske, određene zapadne ambasade i službe tražile su od opozicije u Srpskoj da Ivanić stane na ‘crtu’ Dodiku nudeći svu svoju logistiku kako bi onemogućili Dodika da bude izabran za člana Predsedništva BiH“, navodi isti izvor.

Pozivajući se diplomatske izvore, u tesktu se ističe da su „najveći zagovornici ponovnog Ivanićevog kandidovanja za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Englezi prema kojima Ivanić gaji dugogodišnje simpatije“.

„Јavna je tajna da je Mladen Ivanić već dugi niz godina u dobrim odnosima sa nekim ljudima u političkim krugovima Velike Britanije, kao i važnim ljudima u delu obaveštajnog sektora ove države, sa kojima se često sastajao i referisao političku situaciju u Republici Srpskoj i BiH. Englezi drže da je Ivanić čovek od reči i da je, kao retko ko, uradio sve ono što su mu oni sugerisali“, naglašava se u tekstu.

Portal „Govori Srbija“ naveo je da je i sam Ivanić to potvrdio nedavnom izjavom da „ima pristojan ugled među evropskim državnicima“, samo „nije bio do kraja iskren da objasni kako je stekao taj ugled“.

„Da njega nije bilo ko zna šta bi sve uradio onaj tvrdi nacionalista Milorad Dodik? Zato Ivanić mora biti član Predsedništva BiH iz Republike Srpske, jer nas nikad nije prevario, bio nam je do kraja lojalan i svih ovih godina na njega smo mogli da računamo kada je reč o BiH, ali delom i regiona, čulo se i nedavno u Londonu prilikom posete Mladena Ivanića centrali, odnosno svojim moćnim političkim i obaveštajnim poznanicima, od kojih je zatražio podršku za izbore“, navodi se u tekstu.

Prema pisanju ovog portala, tada je rečeno da mu „nikada neće zaboraviti hrabar potez kada je indirektne poreze i izvorne fiskalne prihode prebacio sa nivoa entiteta na nivo BiH i tako sprečio Republiku Srpsku da gospodari prihodima i jača svoju poziciju zanemarujući BiH“.

„Ivanić je toliko puta iskazao veliku lojalnost BiH i dosta toga je učinio za nju. Potrudićemo se da mu obezbedimo i veliki broj bošnjačkih glasova kako bi sigurno prošao, kao što smo to radili i prošli put kada je postao član Predsedništva BiH, ohrabrili su Ivanića njegovi domaćini i stari znanci u Londonu“, piše u tekstu.

Diplomatski ivori, na koji se ovaj portal poziva, naveli su da je „Ivanić za njih još 2011. godine na skupu u Vilton Parku postao političar velike nade“.

„Ako je verovati dobro upućenim izvorima, najveće zasluge za to imaju Džozef Bazbi i Entoni Monkton, engleski obaveštajci, koji su godinama krojili kapu Srbima na Balkanu i koji su zvaničnom Londonu tada ukazali na perspektivnog Mladena Ivanića. Da su Englezi preuzeli personalnu brigu ne samo za Mladena Ivanića, govori i odlazak ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, poznatog zapadnog lobiste koji se strancima nametnuo javno i uporno kidišući na interese Republike Srpske, u London na poziv čelnih britanskih bezbednosnih i obaveštajnih službi“, ističe se u tekstu objavljenom na portalu „Govori Srbija“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se