13.4 C
Zvornik
27. мај 2024.

Manja kamata ukida poreske olakšice

BANJALUKA – Stanovnici Republike Srpske koji planiraju zatvoriti postojeći stambeni kredit za prvu nekretninu novim povoljnijim kreditom treba da imaju u vidu da na taj način gube određene poreske povlastice, upozoravaju oni koji su se s tim susreli.

To znači da i pored nižih kamata mogu da ostanu na istom pa je prije pokretanja procedure potrebno da dobro promisle i da se preračunaju, pišu Nezavisne novine.

Jedna Banjalučanka, čije je ime poznato redakciji, za kupovinu stana i rješavanje stambenog pitanja 2005. godine podigla je stambeni kredit i na osnovu toga koristila pravo na umanjenje poreske osnovice na lična primanja. U prosjeku, to je bilo oko 50 maraka na mjesečnom nivou, što kada se pomnoži sa 12 mjeseci nije zanemariv iznos.

Međutim, prošle godine joj se otvorila prilika za kredit po mnogo povoljnijim uslovima od postojećih, što je i iskoristila, te ga zatvorila ne znajući da na taj način gubi pravo na poreske olakšice.

„Kamata kod ovog kredita je niža, ali u njoj nema benefita, tako da sam ponovo na istom. Mislim da nije u redu da mi se ovo pravo uskraćuje jer sam i drugi kredit uzela za isti stan na koji je upisana hipoteka“, smatra ona.

U Poreskoj upravi Republike Srpske (PU RS) pojašnjavaju da poreski obveznik, shodno Zakonu o porezu na dohodak, ima pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak od ličnih primanja za iznos kamate plaćene na stambeni kredit.

Pod kamatom se u ovom slučaju podrazumijeva kamata plaćena u poreskoj godini na stambeni kredit koji je poreski obveznik uzeo u cilju rješavanja svog stambenog pitanja i to za prvu nepokretnost. U Zakonu o porezu na dohodak, kažu oni, definisano je da ovo pravo prestaje otplatom tog stambenog kredita.

„Iz tog proizlazi da u slučajevima u kojima poreski obveznik podigne drugi stambeni kredit kako bi zatvorio prvobitni, on gubi pravo na umanjenje poreske osnovice poreza na dohodak od ličnih primanja za iznos kamate plaćene na stambeni kredit jer se taj kredit smatra otplaćenim, ali ima mogućnost žalbe drugostepenom organu koji će rješavajući po žalbi donijeti rješenje po meritumu“, kaže Nikola Salapura, portparol PU RS.

Marko Đogo, ekonomski analitičar, kaže kako razumije državu u ovom slučaju, ali da ne podržava ovakve poteze. Smatra kako se nije gledala suština, nego forma koja je zadovoljena.

Za one koji su se našli u ovakvoj poziciji kaže da ne treba da odustaju, već da pronađu način na koji će dokazati da bez obzira na vrstu kredita nisu mijenjali njegovu svrhu.

Govoreći o poreskim olakšicama, ocjenjuje kako su za razliku od evropskih zemalja daleko ispod standarda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se