0.4 C
Zvornik
03. фебруара 2023.

Nema umanjenja prava radnika, pravilnik o radu van snage

BANJALUKA – Predsjednik Jedinstvene udružene sindikalne organizacije Javnog preduzeća /JP/ „Šume Srpske“ Slavica Elez izjavila je danas u Banjaluci da su dobili čvrsto obećanje rukovodstva kompanije da neće biti umanjenja prava radnicima na osnovu novog pravilnika o radu u ovoj firmi. 

Elezova je rekla novinarima da im je direktor „Šuma“ Risto Marić na današnjem sastanku obećao da se pravilnik od danas stavlja van snage, usljed čega neće biti umanjenja davanja ni po osnovu prevoza.

„Imamo obećanje da će to u pisanoj formi stići danas ili sutra. Ukoliko se ne ispuni obećanje, odmah i obavezno idemo u priču protesta i štrajkova“, poručila je Elezova.

Potpredsjednik ovog sindikata Dušan Marković kaže da će svim radnicima biti vraćen novac koji je ranije odbijan na osnovu pravilnika o radu.

„Pravilnik o radu neće se primjenjivati do donošenja pojedinačnog kolektivnog ugovora i o tome će biti dostavljen dopis svim šumskim gazdinstvima“, istakao je Marković.

On je razgovore sa Marićem ocijenio kao pozitivne za buduće iznalaženje zajedničkih rješenja u obostranom interesu.

Kada je riječ o reprezentativnosti Sindikata, Marković je rekao da oni funkcionišu već 20 godina, iako je bilo nesuglasica sa rukovodstvom „Šuma“.

„Naš zahtjev je otišao u resorno ministarstvo koje će dati svoje tumačenje i stav o reprezentativnosti, nakon čega bismo došli do nekog rješenja“, naveo je Marković.

Nakon sastanka je rečeno i da je Uprava „Šuma“ na sjednici, održanoj polovinom juna, izdala rješenje o reprezentativnosti Sindikatu zaposlenih Javnog preduzeća „Šume Srpske“, ali da je resorno ministarstvo dokazalo suprotno.

„Mi smo bili, bićemo i ostajemo reprezentativni“, istakla je Elezova.

Kada je riječ o potpisivanju pojedinačnog kolektivnog ugovora, ona je naglasila da će o tome više detalja biti poznato i nakon godišnjih odmora jer taj dokument treba da prođe zakonske procedure.

Rukovodstvo „Šuma Srpske“ i predstavnici Jedinstvene udružene sindikalne organizacije JP „Šume Srpske“ danas su razgovarali o potpisivanju pojedinačnog kolektivnog ugovora.

Na sastanku je razgovarano i o stavljanju van snage uputstava za obračun sindikalne članarine, kao i načina obračuna prevoza radnika na posao i s posla.

Razgovarano je i o stavljanju van snage uputstva za obračun naknade za predsjednike sindikalnih organizacija, kao i uputstva o primjeni pravilnika o radu po pitanju usklađenosti koeficijenata sa pravilnikom o radu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se