PolitikaSvijetVIJESTI

Tramp mijenja istoriju: Prekid sporazuma sa Kubom odmah stupa na snagu

VAŠINGTON – Američki predsjednik Donald Tramp najavio je da će „preokrenuti“ mnoge poteze prethodne administracije u vezi sa obnovljenim odnosima SAD i Kube.

Kako je naveo, riječ je o „užasnom“ dogovoru koji je doveo do toga da američke investicije i putovanja pogoduju „represivnom“ režimu Raula Kastra.

„U potpunosti poništavam jednostrani sporazum prethodne administracije sa Kubom i to odmah stupa na snagu“, poručio je Tramp. Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja, navodi AP.

„Tražićemo mnogo bolje rješenje za kubanski narod i za SAD“, dodao je.

Tramp je svoju odluku objavio u Majamiju gdje inače živi brojna kubanska dijaspora, ističući da je Kuba dobila previše ustupaka od SAD u okviru sporazuma sa Obaminom administracijom, dodajući da „su sada ti dani prošli“.

Američki predsjednik je osudio „patnje Kubanaca duge šest decenija“ i rekao da će „kada je on predsjednik SAD, osuđivati zločine Kastrovog režima“.

„Mi znamo da se to dešava i znali smo da se to dešavalo“, dodao je predsjednik SAD.

„Sada mi držimo karte. Prethodna administracija je umanjila restrikcije putovanja i trgovanja, ali to nije pomoglo narodu Kube, samo je obogatilo kubanski režim“, naglasio je.

On je kazao da će retrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente.

Tramp je zahvalio kubansko-američkoj zajednici koja ga je snažno podržala na izborima 2016. godine i zahvalio je senatoru Marku Rubiju za savjete u vezi sa Kubom i Venecuelom.

Podsjetimo, Trampov prethodnik Barak Obama je preij tri godine prekinuo višedecenijske ekonomske i diplomatske barijere između rukovodstava Amerike i Kube.

Kao istorijsko je dočekano novo uspostavljanje veza između Vašingtona i Havane, 2014. godine kada je Barak Obama postao prvi predsjednik od Kelvina Kulidža koji je dodirnuo kubansko tlo.

Ipak, odnosi između Kube i SAD nisu potpuno normalizovani Obaminim sporazumom, embargo je i dalje ostao na snazi i ne može da bude ukinut bez odobrenja Kongresa, zbog takozvanog Helms-Barton sporazuma, koji je “morao da potpiše” Bil Kliton 1996. godine.

Mnogi očekuju da Trampova odluka neće uticati na postojanje američke ambasade u Havani, već na činjenicu da su prethodnim sporazumom građani Kube koji emigriraju u SAD bili tretirani kao legalni stanovnici, objavio je nedavno „Politiko“.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close