19.3 C
Zvornik
13. јун 2024.

Ispunjen posljednji uslov za isplatu klirinškog duga

U Ministarstvo inostranih poslova Rusije stigao je dokument upućen iz Sarajeva, koji je posljednji uslov da Rusija pristupi isplati 125 miliona dolara duga BiH, potvrdio je pomoćnik ambasadora Rusije u BiH za odnose sa javnošću Anton Sokolov.

„Nota će dalje biti proslijeđena u Ministarstvo finansija Rusije, koje je zaduženo za proceduru isplate klirinškog duga“, rekao je Sokolov za „Glas Srpske“.

Sporazum o isplati duga, koji je 21. marta u Moskvu ime BiH potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, stupa na snagu kada ruska strana dobije posljednje pisano obavještenje o završetku procedura neophodnih za njegovu realizaciju.

„Glas Srpske“ je ranije pisao da nota, u kojoj je navedeno da su ispunjeni svi uslovi za isplatu duga, bez ikavog razloga danima stoji u Ambasadi BiH u Moskvi.

Klirinški dug Rusije nastao je prije rata u BiH na osnovu nenaplaćenih potraživanja ovdašnjih firmi koje su svoje proizvode isporučile Rusiji.

Zahvaljujući angažmanu vlasti Republike Srpske, prije svega predsjednika Milorada Dodika, BiH će jedina taj dug dobiti u novcu, a ne kao kompenzacija u robi, što je bio slučaj sa drugim zemljama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se