2.4 C
Zvornik
27. април 2024.

Porodicama ubijenih novi bol umjesto pravde

ISTOČNO SARAJEVO – Željela sam da odem na mjesto gdje su moj sin i njegovi drugovi oči zatvorili i dušu ispustili da položim cvijeće. Ovo je veliki bol za mene. Moje dijete nije protivzakonito bilo u Sarajevu, bio je u svom rodnom gradu, kroz suze i jecajući govorila je Bogdana Tomović.

Majka ubijenog vojnika JNA Zdravka Tomovića juče je bila potresena što je za razliku od prethodnih godina godišnjica stradanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu obilježena samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i na mjestu zločina koji se desio 3. maja 1992. godine, piše Glas Srpske.

– Molim sve institucije da ovo više ne dozvole. Nismo na mjestu gdje su naša djeca i braća pobijeni i ovo je dodatni bol koji su nam nanijeli. Prošla sam 200 metara od mjesta gdje mi je dijete ubijeno. Živim u ovoj državi i pitam gdje je ta sloboda? Djeco draga, Sarajevo je i naš grad – istakla je Tomovićeva nakon izlaska iz hrama u Miljevićima, gdje je služen parastos ubijenima.

Gordana Gvozdenović, čiji je brat Obrad stradao u Dobrovoljačkoj, istakla je da im je rečeno da nije bezbjedno da idu na mjesto zločina, ali da ne može da kaže ko im je to rekao.

– U Sarajevu su nam obećali da će pustiti porodice i preživjele da dođu u Dobrovoljačku. Do jutros je bilo neizvjesno i u zadnji momenat su nam rekli nemojte jer možete rizikovati život. Mi se ne plašimo, ali nismo htjeli da idemo i da stvaramo ponovo Dobrovoljačku. Ponovo su nas u Sarajevu slagali. Zašto? – istakla je Gvozdenovićeva i upitala šta radi Tužilaštvo BiH i šta je sa tužbama porodica.

Na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima uz prisustvo članova porodica žrtava, predstavnika vlasti RS, Boračke organizacije RS i drugih položeno je cvijeće. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović kazao je da su ove godine odlučili da obilježavanje bude samo u Miljevićima zbog nekorektnog odnosa vlasti u Sarajevu, koja već godinama ne dozvoljava postavljanje spomen-obilježja sa imenima stradalih u bivšoj Dobrovoljačkoj.

– To ne znači odustajanje od odavanja počasti u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici. Jednostavno nismo željeli da i dalje trpimo poniženja jer nam ne dozvoljavaju da na pravi način odamo počast stradalima. Prošle godine je cvijeće koje smo ostavili završilo u kanti za smeće – rekao je Savanović.

Kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici napali su pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane RBiH dok su se mirno na osnovu postignutog sporazuma i uz garanciju mirovnih snaga UN povlačili iz Sarajeva. U napadima na JNA u Sarajevu ubijena su 42 vojnika, ranjen 71, a 207 je zarobljeno.

Zelene beretke

Nekadašnji pripadnici Zelenih beretki okupili su se juče u bivšoj Dobrovoljačkoj, danas ulici Hamdije Kreševljakovića kako bi odali počast saborcima. Pridružio im se i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se