5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

„Ogorčen sam zbog rada pravosuđa u slučaju Alumine“

ZVORNIK – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je „Alumina“ najvažniji privredni resurs zvorničkog kraja i da je u slučaju ovog preduzeća ogorčen zbog rada pravosuđa koje je u funkciji kriminala i lopovluka, a ne društva i radnika.

„Pravosuđe je odmetnuti dio društvenih interesa u Republici Srpskoj i BiH, služi sebi i kriminalu, a ne pravdi i pravičnosti, što je dokaz i u ovom slučaju. Razumijem radnike `Alumine` koji su izašli i traže da sud postupa u skladu sa pravom i da se ne smije ugroziti poslovanje ovako važnog kombinata“, rekao je Dodik novinarima, navodeći da nije moguće da u Zvorniku postoji pravosuđe i ljudi koji nisu zainteresovani za funkcionisanje „Alumine“.

On je napomenuo da je spreman da govori da je pravosuđe sinonim za lopovluk u društvu, jer ga dopušta ili čini.

„Pravosuđe je uništeno onog trenutka kada je međunarodna zajednica istrgla odgovornost ovog sistema prema društvu tako što je formirala Visoki sudski i tužilački savjet, gdje sudije i tužioci imenuju sami sebe bez ikakve odgovornosti, čime su stvoreni uslovi za kriminal“, ocijenio je Dodik.

On je naveo da je vlast u Republici Srpskoj, kada je vidjela da postoji problem sa upravljanjem „Aluminom“, preduzela korake i preduzeće dovela u poziciju da se ovo pitanje riješi posredstvom pravosuđa, te eleminisala dotadašnju upravu.

„Pravosuđe Republike Srpske u ovom trenutku vodi nekoliko procesa. Јedan je u vezi sa potraživanjima koja Ukio banka, Litvanci i njihove firme pokušavaju da dokažu na sudu, jer im je stečajni upravnik preduzeća ovo odbio“, pojasnio je Dodik.

On kaže da je firma „Pavgord“ iz Foče ugovorom otkupila potraživanja.

„Potrebno je bilo da firma iz Foče i Ukio banka dostave pravosuđu dokaz o preuzimanju potraživanja. Taj proces je u sudu, a u, međuvremenu, na drugoj sudskoj instanci je odlučeno da firma iz Foče ima pravo na hipoteke koje su ranije date i zbog toga su blokirani računi `Alumine`“, rekao je Dodik.

On je naglasio da su, u međuvremenu, institucije Srpske podržale rad „Alumine“ i zapošljavanje novih radnika.

„Učinili smo maksimalan napor da `Alumina` ima najbolje poslovne godine od kada postoji, što je bila prošla. Sva pitanja u vezi sa blokadom ovog preduzeća su za pravosuđe, koje je odmetnuti dio društvenih interesa u Republici Srpskoj i BiH“, smatra Dodik.

On kaže da je dobio pismo od određene firme u kome se traži da preduzme neke mjere prilikom donošenja odluke u sudu o „Alumini“.

„Kao predsjednik nemam pravo da se miješam u rad pravosuđa, koje je, nažalost, u funkciji kriminala i lopovluka“, rekao je Dodik.

Osnovni sud u Zvorniku donio je 12. aprila rješenje o blokadi računa kompanije „Alumina“ u korist privrednog društva „Pavgord“ Foča, saopšteno je iz kompanije nakon blokade računa.

Protest radnika „Alumine“, „Boksita“ i rudnika iz Srebrenice završen je u Zvorniku iznošenjem 6 zahtjeva vezanih za hitnu deblokadu računa „Alumine“.

U saopštenju je navedeno da je svrha blokade da se namiri kontroverzno potraživanje koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima i dodaje da ni „Alumina“ ni njena povezana lica nisu imali nikakvih benefita po osnovu ovih spornih kredita.

>>>Protest radnika ”Alumine” (foto)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se