DruštvoVIJESTI

Posrednicima 2.000 evra za zdravstvenog radnika iz RS

Koliko su zdravstveni radnici iz Srpske na cijeni potvrđuju i spremnost stranih klinika da sa 2.000 evra počaste onoga ko im preporuči i dovede vrijednu medicinsku sestru sa ovih prostora.

Najčešći posrednici su upravo medicinari koji su se, zbog svoje stručnosti i sposobnosti, za kratko vrijeme dokazali u tim klinikama, što je i glavni motiv ondašnjih poslodavaca da zaposle što više ljudi iz Srpske.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kaže da čast nerijetko premašuje 2.000 evra, što je nedvosmislen dokaz koliko je na Zapadu naš zdravstveni radnik na cijeni.

“Ova praksa posebno je prisutna u Njemačkoj, u koju odlazi najviše medicinskih sestara iz Srpske. Oni koji su u ovoj državi već našli svoje mjesto pod suncem, svojim predanim i poštenim radom, te stručnošću, utabali su teren za odlazak mnogih svojih kolega. Dovoljno je da poslodavcu preporuče takvog radnika i da mu pomognu da dođe u Njemačku, a ostalo je na klinici”, potvrđuje Granulić saznanja “Euroblica”.

Dodaje da, praktično, čim medicinska sestra dotakne njemačko tlo poslodavac preuzima stvar u svoje ruke i zapošljava je u rekordnom roku.

“U ovoj saradnji zadovoljni su svi. Klinika je dobila još jednog dobrog radnika, on dobru platu, a “posrednik” 2.000 evra “na kafu”. Na gubitku je samo domaći zdravstveni sistem, koji u nepovrat ostaje bez stručnih i vrijednih ljudi”, kaže Granulić.

I u Strukovnom sindikatu medicinskih sestara i tehničara RS potvrđuju da za naše medicinare nema zime u inostranstvu.

“U većini slučajeva posao dobijaju na osnovu samo jednog intervjua. Naravno, u samom početku nikom nije lako. Međutim, čim pokažu šta znaju i umiju dobijaju dobre plate i mnoge druge benefite. Poslodavci se trude da pronađu posao njihovim muževima ili suprugama, pronalaze im stanove i slično”, kaže predsjednik ovog sindikata Ranko Palačković.

Pored sve većeg deficita medicinara u RS, posebnim problemom smatra činjenicu da sa ovih prostora odlaze cijele porodice.

“To znači da ćemo sve više postajati društvo starih, tako da će nam u budućnosti više trebati starački domovi nego bolnice”, upozorava Palačković.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da su upoznati sa činjenicom da je naš medicinski kadar tražen u zapadnim zemljama, u kojima su zarade bolje nego u Srpskoj.

“Međutim, nismo zabilježili veći odliv kadra iz naših zdravstvenih ustanova, koji bi na bilo koji način ugrozio rad naših ustanova. Za pet godina iz svih zdravstvenih ustanova otišlo je ukupno 80 ljekara i 120 medicinskih sestara, odnosno tehničara”, ističu u Ministarstvu.

Na stranu brojke, za očekivati je da će medicinski radnici iz RS u sve većoj m,eri stremiti da se dočepaju neke klinike u inostranstvu, s obzirom na to da plata negovatelja tamo ide do 1.300, a sestre 1.800 evra. U Srpskoj m,esečna zarada medicinske sestre ili tehničara, bez toplog obroka i regresa, iznosi tek 600 KM.

Odlaze i doktori

Prema podacima Strukovnog sindikata doktora medicine RS, za četiri-pet godina Srpsku je napustilo više od 300 ljekara. Najčešće odlaze u Njemačku, Austriju, Kanadu, ali nisu rijetki ni oni koji svoje mjesto pod suncem traže u Kuvajtu, Bahreinu, Saudijskoj Arabiji…

“Ranije su u najvećoj mjeri u inostranstvo išli radiolozi i anesteziolozi, dok danas odlaze ljekari svih specijalnosti. Pored značajno većih primanja u zdravstvenim ustanovama u svijetu, na ovaj korak se odlučuju i zbog sigurnosti, te činjenice da se tamo više poštuju bijeli mantili”, naglašavaju u ovom sindikatu, piše EuroBlic.

Tagovi
Back to top button
Close
Close