15.4 C
Zvornik
25. септембра 2022.

Islamska država mijenja taktiku, fokusira se na terorističke napade

VAŠINGTON – Sa gubitkom teritorije u Iraku i Siriji, Islamska država promjenila je svoju propagandu odstupajući od ideje islamske utopije i fokusirajući se na napade, javlja Glas Amerike, pozivajući se na stručnjake za terorizam.

Većina nedavnih snimaka prikazuje borbu za irački grad Mosul – a pozivi stranim borcima da se pridruže džihadistima nisu više toliko primjetni, navodi se u tekstu.

Jedan od posljednjih propagandnih snimaka koje je objavila džihadistička Islamska država prikazuje samoubilačke bombaške napade na iračku vojsku u Mosulu.

„Došlo je do velikog odstupanja od ideje islamističke utopije ka nečemu oko ratovanja. Ovaj snimak, i slični snimci, svi pokazuju da, jeste, Islamska država možda gubi teritoriju, ali će je braniti i neprijatelj će skupo platiti“, kaže Čarli Vinter iz Centra za studije radikalizacije sa sjedištem u Londonu, koji godinama prati medijsku kampanju Islamske države.

Na vrhuncu snage, kada je kontrolisala veliki dio teritorije, mnogi video snimci Islamske države su bili usredsređeni na utopistički san o islamskom kalifatu – prikazujući mirnodopske pejzaže i manje borbi. Jedan film iz 2014. prikazuje britanskog vojnika koji moli druge muslimane da putuju u Siriju i Irak.

„Ta grupa i dalje pokušava da komunicira sa stranim borcima, ali je kvalitet drugačiji. To više nisu pozivi na ‘hidžrah’’ – odnosno na migraciju u Irak i Siriju. Sada kažu ‘ostanite u svojim zemljama i odande napadajte'“, primjećuje Vinter.

Islamska država sprovela je nekoliko terorističkih napada izvan Bliskog istoka – između ostalog u Francuskoj, Njemačkoj i Turskoj. Međutim san o islamskom kalifatu blijedi, a propaganda je sve slabija, kaže Vinter.

„Imaju manje mjesta o kojima mogu da prave propagandu, kao i manje mjesta u kojima mogu da prave propagandu. Osim toga, koalicija takođe napada njihove ljude koji se bave propagandom, tako da slabe na svakom polju“, navodi on.

Vinter ističe da Islamska država nastavlja da izbacuje ultra-nasilnički video materijal – ali da televizije sve rjeđe objavljuju takve snimke, što je promjena za koju analitičari kažu da je dodatno oslabila medijsko prisustvo Islamske države.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se