3.1 C
Zvornik
06. децембра 2023.

Dodik: Od revizije neće biti ništa

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je, povodom moguće revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, da se sve pretvorilo u potpunu kamuflažu, te da je veoma jasno da od toga neće biti ništa.

On je istakao da se to dešava, jer postoji ozbiljna namjera da neko pokuša da iskoristi svoju poziciju i isfingira neku reviziju koja neće imati nikakvu formalnu snagu.

„Preostaje nam da ne učestvujemo u radu zajedničkih institucija dok se najvažnije tačke ne stave na dnevni red“, poručio je Dodik srpskim predstavnicima u vlasti BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je skliznula i stalno ide i kliže ka jednom potpunom nerazumijevanju i nestabilnosti.

„Veoma je jasno da je to stvar koja je ranije presuđena. U svakom slučaju nije ni trebalo da bude, jer ni tada nije bilo saglasnosti srpske strane da ta tužba ide u ime BiH, pa je otišla zato što su o tome ćutali stranci“, rekao je Dodik za RTRS.

On je naglasio da se u vezi sa revizijom treba pouzdati u formalne odluke o tom pitanju poput izvještaja koji bi Predsjedništvo BiH razmotrilo i time na to stavilo tačku.

„I da kaže da nema više revizija, te da u ime BiH niko to ne može da pokrene. To je kraj toga“, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je dodao da će stalno biti vraćanja revizije na dnevni red ukoliko to pitanje ostane neodlučeno na bilo kom nivou.

Kada je riječ o rezoluciji o BiH, kojom je Evropski parlament podržao princip federalizma, Dodik je ocijenio da Srpska treba da vrati svoja dejtonska prava, što je definitivni cilj.

„Nismo protiv BiH sa dejtonski napisanim ovlaštenjima Srpske, koje su nizom nasilnih mjera visokih predstavnika i podrškom jednog dijela međunarodne zajednice pretvorene u praksu, pa sada imamo monstrume koji funkcionišu u vidu nametnutih rješenja koja nemaju legitimitet, a pokušavaju da zažive, što naravno ne ide“, naveo je Dodik.

On je istakao da nije upoznat o detaljima te rezolucije, ali i da rezolucija svakako nije obavezujuća.

„Mogli smo da vidimo u postupku izrade različita mišljenja o svemu, ali mislim da je važno da su se ovaj put čuli i glasovi koji su veoma jasno govorili o Republici Srpskoj. Mislim da dolazi neko drugo vrijeme i da je nemoguće da Srpska bude samo objekat stalnih osuda i stalnih traženja nekih drugih rješenja koja su protiv nas“, ocijenio je predsjednik Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se